Šípková omáčka
Ingredience
- šípky: 150 g
- masový vývar: 400 ml
- červené víno: 100 ml
- máslo: 40 g
- mouka hladká: 20 g
- hřebíček: 2 ks
- citron
- sůl
- cukr
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Čerstvé nebo sušené šípky opláchneme v teplé vodě a povaříme v malém množství vody s hřebíčkem. Když jsou šípky měkké, vyndáme hřebíčky a šípky rozmixujeme ponorným mixérem. Rozmixované šípky přepasírujeme přes čisté plátýnko, abychom se zbavili jadérek a chloupků. Do hrnce k šípkům přidáme vývar, malé množství citronové kůry a citronové šťávy, soli a cukru podle chuti. Můžeme přidat červené víno a vše krátce povaříme, až se vyvaří alkohol. V malém kastrůlku rozpustíme máslo a přidáním mouky vytvoříme jíšku, kterou zahustíme připravenou šípkovou omáčku a vše spolu ještě krátce povaříme.
Šípková omáčka se hodí ke zvěřině i běžnějšímu masu připravenému nadivoko a podáváme ji s knedlíky nebo noky. Přípravu omáčky si můžeme zjednodušit použitím šípkové marmelády nebo zavařeniny.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.