Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Žurek Polévky
06. 11. 2017

Žurek

Ingredience
- +
  • uzený bůček: 100 g
  • klobása (šunková, bílá,...): 200 g
  • zákvas: 300  ml
  • zakysaná smetana: 60 ml
  • cibule: 1 ks
  • stroužky česneku: 1 ks
  • sušené houby: 100 g
  • bobkový list: 1 ks
  • nové koření: 2 ks
  • majoránka: 1 KL
  • uvařené brambory: 2 ks
  • vejce natvrdo: 2 ks
  • sůl
  • pepř
  • Na zákvas:
  • žitná mouka: 100 g
  • teplá voda: 300 ml
  • stroužky česneku: 2 ks
  • kousek kůrky ze starého chléba

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Méně dietní, ale chutné

Žurek - recept

Příprava zákvasu: Žitnou mouku nasypeme do vyšší skleněné nádoby, např. zavařovací sklenice. Přidáme teplou vodu, kousek kůrky starého chleba a na plátky nakrájený česnek. Přikryjeme dvěma utěrkami a postavíme na teplé místo, kde zákvas necháme 4 dny. 

Houby necháme namočené asi 1 hodinu ve studené vodě. Klobásku nakrájíme na kolečka, cibuli a česnek nadrobno, bůček na kostičky. V hrnci přivedeme vodu k varu (na 2 porce asi 3 sklenice vody), přidáme propláchnuté houby, cibuli, česnek, bůček a klobásku. Osolíme, opepříme, vložíme bobkový list a nové koření a vaříme asi 45 minut při mírné teplotě. Dále přidáme zákvas (podle požadované kyselosti polévky), majoránku a opět povaříme pár minut. Nakonec přijde na řadu zakysaná smetana, kterou už pouze zamícháme do polévky a dál už nevaříme. 

Žurek podáváme s vařenými vejci a bramborami, které dáme do talíře a zalijeme polévkou. 

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 1 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Doporučené recepty

Jelení steak

Hlavní jídla: Jelení steak

Olivový olej smícháme s nadrobno nakrájeným rozmarýnem. Jelení maso rozdělíme na steaky a potřeme olejem s…

Domácí jitrnice

Hlavní jídla: Domácí jitrnice

Vepřové maso povaříme do poloměkka a plíce povaříme do měkka. Česnek oloupeme a prolisujeme. Syrová játra pomeleme…

Zavináče

Předkrmy a chuťovky: Zavináče

Ingredience 1. nálevu dobře smícháme, aby se rozpustila sůl. Ryby opláchneme a naskládáme do skleněné nádoby.…