Aktuálně pro vás máme 1709 receptů
Žurek Polévky
06. 11. 2017 Přečteno: 1463x

Žurek

Ingredience
- +
  • uzený bůček: 100 g
  • klobása (šunková, bílá,...): 200 g
  • zákvas: 300  ml
  • zakysaná smetana: 60 ml
  • cibule: 1 ks
  • stroužky česneku: 1 ks
  • sušené houby: 100 g
  • bobkový list: 1 ks
  • nové koření: 2 ks
  • majoránka: 1 KL
  • uvařené brambory: 2 ks
  • vejce natvrdo: 2 ks
  • sůl
  • pepř
  • Na zákvas:
  • žitná mouka: 100 g
  • teplá voda: 300 ml
  • stroužky česneku: 2 ks
  • kousek kůrky ze starého chléba

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Méně dietní, ale chutné

Žurek - recept

Žurek - recept

Příprava zákvasu: Žitnou mouku nasypeme do vyšší skleněné nádoby, např. zavařovací sklenice. Přidáme teplou vodu, kousek kůrky starého chleba a na plátky nakrájený česnek. Přikryjeme dvěma utěrkami a postavíme na teplé místo, kde zákvas necháme 4 dny. 

Houby necháme namočené asi 1 hodinu ve studené vodě. Klobásku nakrájíme na kolečka, cibuli a česnek nadrobno, bůček na kostičky. V hrnci přivedeme vodu k varu (na 2 porce asi 3 sklenice vody), přidáme propláchnuté houby, cibuli, česnek, bůček a klobásku. Osolíme, opepříme, vložíme bobkový list a nové koření a vaříme asi 45 minut při mírné teplotě. Dále přidáme zákvas (podle požadované kyselosti polévky), majoránku a opět povaříme pár minut. Nakonec přijde na řadu zakysaná smetana, kterou už pouze zamícháme do polévky a dál už nevaříme. 

Žurek podáváme s vařenými vejci a bramborami, které dáme do talíře a zalijeme polévkou. 

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 1 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF

Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Doporučené recepty

Šašlik

Hlavní jídla: Šašlik

Maso nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, pokapeme šťávou z citrónu a smícháme s prolisovaným česnekem,…

Mrkvové smoothie

Nápoje: Mrkvové smoothie

Oškrábanou mrkev nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme. Přidáme šťávu a kůru z pomeranče, mandlové mléko, zázvor…

Smažená játra z kuřete v těstíčku

Hlavní jídla: Smažená játra z kuřete v těstíčku

Játra očistíme, omyjeme a osušíme, sýr nastrouháme, česnek prolisujeme. Sýr smícháme s mlékem, Solamylem, česnekem…

Sacher dort

Dezerty: Sacher dort

Korpus: Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a necháme vychladnout. Žloutky oddělíme od bílků, žloutky…