Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Gravlax (marinovaný losos) s hořčičnou omáčkou Předkrmy a chuťovky
16. 01. 2018

Gravlax (marinovaný losos) s hořčičnou omáčkou

Ingredience
- +
  • filety z lososa bez kůže: 500 g
  • mořská sůl: 2 PL
  • třtinový cukr: 2 PL
  • čerstvě mletý pepř: 1 KL
  • čerstvý kopr - svazek: 1 ks
  • citrón - plátky: 2 ks
  • Na omáčku:
  • dijonská hořčice: 2 PL
  • hořčičné semínko: 1 KL
  • tekutý med: 1 PL
  • vinný ocet: 1 PL
  • olivový olej: 3 PL

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zdravé, neuděláte chybu

Gravlax s hořčičnou omáčkou - recept

Čerstvého lososa bez kůže omyjeme, důkladně osušíme a podélně rozpůlíme. Na pracovní desku rozprostřeme větší kus potravinové folie (aby šel celý gravlax zabalit), smícháme sůl s cukrem a pepřem a třetinou této směsi posypeme prostředek folie. Na směs položíme polovinu lososa, kterou posypeme druhou třetinou směsi a nadrobno nasekaným koprem, poklademe plátky citrónu. Přiklopíme druhou polovinou lososa, na kterou nasypeme zbytek směsi. Marinovaného lososa pevně utěsníme do potravinové folie a zatížíme. 

Marinovaný losos by měl v lednici odpočívat přibližně 3 dny, každých 12 hodin balíček obraťte a vylijte z něj všechnu tekutinu. Po třech dnech odstraníme citrón a kopr a gravlax krájíme šikmo na tenké plátky. Aby se loso lépe krájel, můžeme ho dát na 20 minut do mrazáku. 

Hořčičná omáčka: Olej metličkou vyšleháme na emulzi a zamícháme do něj ostatní ingredience. 

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 1 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

posirovany-losos.jpg Předkrmy a chuťovky

Pošírovaný losos

Filety stáhneme z kůže. Kůži nevyhazujeme. Lososa nasolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou. Do pánve s pokličkou nalejeme víno, přidáme bylinky, kůži z lososa, nové koření a bokový list. Ohřejeme na 90…

lososova-pomazanka-s-tvarohem.jpg Předkrmy a chuťovky

Lososová pomazánka s tvarohem

Lososa vložíme do vyšší nádoby a pomocí tyčového mixéru jej rozmixujeme tak, aby nám vznikla pasta. V míse smícháme tvaroh se sýrem, hořčicí a pažitkou. Přidáme lososovou pastu. Osolíme, opepříme a zakápneme…

losos-v-papilote-se-zeleninou.jpg Předkrmy a chuťovky

Losos v papilotě se zeleninou

Lososa omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, pokapeme limekovou šťávou a potřeme trochou oleje, který jsme smíchali s hořčicí a špetkou chilli. Necháme marinovat 1 hodinu.  Lilek nakrájíme na malé kostičky,…

peceny-losos-na-zelenine.jpg Předkrmy a chuťovky

Pečený losos na zelenině

Lososa rozdělíme na porce, zakapeme trochou limetkové šťávy, osolíme, opepříme a necháme asi 30 minut v lednici. Papriky zbavené jádřinců, mrkev, lilek, zelí a cibuli nakrájíme na nudličky, cherry rajčata…

kremova-rybi-polevka.jpg Předkrmy a chuťovky

Krémová rybí polévka

Cibuli nakrájíme nahrubo, brambory a mrkev na menší kostičky. Na troše oleje rozpustíme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli. přidáme mrkev, brambory, krátce orestujeme a zalijeme horkým vývarem. Osolíme,…

Doporučené recepty

Demi glace z telecích kostí

Polévky: Demi glace z telecích kostí

Telecí kosti zprudka opečeme pár minut v troubě. Zeleninu očistíme, nakrájíme nahrubo a v hrnci orestujeme na…

Holandský řízek

Hlavní jídla: Holandský řízek

Mleté maso smícháme s nastrouhanou goudou, osolíme, opepříme. Jedno vejce prošleháme s mlékem a přidáme k masu.…

Zelené fazolové lusky na smetaně

Hlavní jídla: Zelené fazolové lusky na smetaně

Nejdříve si zelené fazolky očistíme od tvrdých konců a uvaříme ve slané vodě. Vaříme je téměř doměkka (asi 8 minut…

Čína z cukety

Hlavní jídla: Čína z cukety

Cuketu, papriky zbavené jádřinců, mrkev a cibuli nakrájíme na tenké proužky. Smícháme sójovou omáčku, Solamyl,…