Perníkové muffiny

Špaldovou mouku prosejeme a smícháme ji s práškem do pečiva, špetkou soli a perníkovým kořením. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Vejce si rozklepneme v misce a vyšleháme je vidličkou, přilejeme mléko a opět prošleháme. Poté smícháme s našlehaným máslem a promícháme. Přidáme suché ingredience a…

Koprová polévka na kyselo bez mouky

Brambory nakrájíme na menší kostky, kopr a cibuli nadrobno, mléko a smetanu necháme ohřát na pokojovou teplotu. Stonky kopru nevyhazujeme. V hrnci necháme na oleji rozpustit máslo a na něm zesklovatět cibuli. Přidáme brambory, stonky kopru, zalijeme trochou vody (jen tak, aby brambory byly ponořené…

Námořnické cupcakes

Z potahové hmoty si pomocí ostrého nožíku a vykrajovátek připravíme námořnické ozdoby. Malé dírky vytvoříme špičatou špejlí. Smícháme prosátou mouku, kypřící prášek, sodu, perníkové koření a špetku soli. Máslo necháme změknout v pokojové teplotě a vyšleháme ho s cukrem do pěny. Postupně do krému…

Pudinkové řezy z listového těsta

V hrnci zahřejeme mléko a podle návodu v něm uvaříme pudinky společně s vanilkovým cukrem. Z bílků a krupicového cukru ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do ještě teplého pudinku.  Těsto vyválíme na dva pláty o velikosti plechu. Jeden plát rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem,…

Špaldové palačinky

V míse prošleháme mléko a vejce. Postupně přidáváme mouku, mícháme metličkou dohladka. Přidáme špetku soli a cukr, ještě jednou promícháme. Necháme asi 15 minut odpočinout. Rozehřátou pánev potřeme lehce olejem (můžeme použít i máslo). Naběračkou nalijeme potřebné množství těsta na pánev a…

Marcipán ze sušeného mléka

Máslo necháme změknout v pokojové teplotě. Cukr smícháme se sušeným mlékem a přidáme máslo. Důkladně promícháme a vypracujeme tuhou hladkou hmotu. Přidáme pár kapek mandlového aroma a zapracujeme.  Marcipán ze sušeného mléka zabalíme do fólie a necháme odležet v lednici. Hodí se na potahování…

Koprová polévka s vejcem

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a povaříme v malém množství osolené vody. Zvlášť uvaříme vejce natvrdo. K uvařeným bramborám přilejeme mléko, přidáme polovinu kopru a vše přivedeme k varu. Polévku zahustíme moukou rozmíchanou v smetaně, provaříme a dochutíme solí, cukrem a octem. Nakonec…