Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Domácí jogurt Ostatní
01. 06. 2018

Domácí jogurt

Ingredience
- +
  • mléko plnotučné: 1 litr
  • bílý jogurt s živými kulturami: 150 ml

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Super zdravé, doporučujeme

Domácí jogurt – recept

Pokud máme jogurtovač, budeme mít přípravu jednodušší a jistější. Jogurt i mléko vytáhneme předem (alespoň půl hodiny) z lednice. V míse smícháme jogurt s menším množstvím mléka (mléko přiléváme do jogurtu) a postupně vmícháváme zbytek mléka. Hotovou směs naléváme do skleniček jogurtovače a 9 hodin necháme v jogurtovači pracovat. Hotový domácí jogurt necháme nejprve vychladnout a pak jej uložíme v lednici.

Bez jogurtovače postupujeme obdobně, jen místo skleniček jogurtovače použijeme buď plastovou nebo skleněnou nádobu o objemu minimálně 1,2 litru (můžeme použít i více menších nádob, například zavařovacích sklenic, které pečlivě vymyjeme a na pár vteřin vložíme do mikrovlnné trouby, aby se zahřály). Mléko zahřejeme na cca 40 °C, čehož dosáhneme tak, že jej přivedeme k varu a pak prudce zchladíme ponořením hrnce do ledové vody (kuchyňským teploměrem kontrolujeme teplotu). Mléko postupně vmícháme do jogurtu a nalejeme do připravených nádob. Nádoby opatrně zabalíme do peřiny, aby co nejdéle držely stálou teplotu, a necháme uležet přes noc. Je důležité, abychom s nádobami zbytečně nemanipulovali.

Hotový domácí jogurt nám vydrží v lednici asi 5 dní. Nejlepší je k výrobě použít jogurt s co nejdelším datem spotřeby a hlavně kvůli konsistenci nesmíme použít jogurt „light“, ale s obsahem minimálně 3,5 % tuku.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Doporučené recepty

Likér z ledových kaštanů

Nápoje: Likér z ledových kaštanů

Do hrnce nalijeme šlehačku, nalámeme do ní ledové kaštany a čokoládu, vše přivedeme k varu za stálého míchání.…

Pštrosí steak

Hlavní jídla: Pštrosí steak

Očištěné pštrosí maso potřeme olivovým olejem a posypeme z obou stran tymiánem. Vyšší steaky naklepeme pomocí…

Keftedes

Hlavní jídla: Keftedes

Rohlíky nakrájené nadrobno namočíme do vody na 10 minut a vodu pořádně vymačkáme. Smícháme mleté maso, vejce,…

Remuláda s jarní cibulkou

Ostatní: Remuláda s jarní cibulkou

Majonézu smícháme s bílým jogurtem, nakrájenou jarní cibulkou, petrželkou a nakládanými cibulkami nakrájenými…