Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Francouzská paštika Pomazánky
15. 05. 2019

Francouzská paštika

Ingredience
- +
  • vepřová plec: 300 g
  • kuřecí játra: 150 g
  • slanina vcelku: 100 g
  • cibule: 1 ks
  • stroužky česneku: 2 ks
  • masový vývar: 100 ml
  • červené víno: 100 ml
  • vejce: 2 ks
  • plátky slaniny: asi 12 ks
  • sádlo
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • drcený kmín
  • muškátový oříšek
  • sladká paprika
  • bobkové listy

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Méně dietní, ale chutné

Francouzská paštika – recept

Slaninu a cibuli nakrájíme na malé kostičky a orestujeme v hrnci na menším množství rozpuštěného sádla. Maso a játra očistíme, nakrájíme také na menší na kostičky a přidáme k cibuli a slanině. Vše promícháme, osolíme, opepříme a orestujeme. Ke směsi přidáme tymián, kmín, nastrouhaný muškátový oříšek, sladkou papriku, prolisovaný česnek a orestujeme. Vše zalijeme vínem, necháme odpařit alkohol a dále zalijeme horkým vývarem. Podusíme, dokud maso a játra nezměknou (podle potřeby podléváme vývarem, ale směs by neměla být příliš řídká). Rozmixujeme, přidáme vejce a necháme chvíli odležet. Je-li francouzská paštika příliš řídká, můžeme ji zahustit trochou nastrouhané housky. 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na dno zapékací mísy položíme několik bobkových listů a celou zapékací mísu vyložíme plátky slaniny tak, aby přesahovaly přes okraje. Na slaninu vyložíme připravenou směs, uhladíme a překryjeme ji přečnívajícími plátky slaniny. Navrch položíme pečicí papír pomazaný sádlem. Celou zapékací mísu zabalíme do alobalu a vložíme do jiné větší nádoby nebo na plech s vysokým okrajem a do větší nádoby nalijeme vroucí vodu, která musí dosahovat minimálně do poloviny výše zapékací mísy s paštikou. Vše pečeme asi 1 hodinu.

Zapékací mísu opatrně vyjmeme z vodní lázně a necháme ji (stále zabalenou v alobalu) vychladnout. Po vychladnutí odstraníme alobal, slijeme případnou šťávu a paštiku v zapékací míse vložíme do chladničky minimálně na 24 hodin. Před podáváním ji opatrně vyklopíme (vnitřní strany nádoby objedeme opatrně nožem) a nakrájíme.

Francouzská paštika chutná skvěle s čerstvým pečivem a brusinkovým džemem.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Doporučené recepty

Krokety z bramborové kaše

Přílohy: Krokety z bramborové kaše

Krokety jsou ideální řešení, pokud nám zbyla bramborová kaše. Z bramborové kaše tvoříme kuličky nebo šišky, které…

Pomazánka z droždí

Pomazánky: Pomazánka z droždí

Cibuli si pokrájíme najemno, rozehřejeme na pánvi olej. Vhodíme na něj nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.…

Svatební koláčky

Dezerty: Svatební koláčky

Nachystáme si vlažné (ne horké) mléko a přimícháme do něj kvasnice a cukr. Důkladně promícháme a necháme v teple…