Vánoční ovocný chlebíček
Ingredience
- hladká špaldová mouka: 200 g
- třtinový cukr: 150 g
- vanilkový cukr: 1 ks
- mleté mandle: 50 g
- prášek do pečiva: 0.5 ks
- máslo: 150 g
- vejce: 3 ks
- špetka soli
- kandované ovoce - směs: 100 g
- rum
- máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Kandované ovoce namočíme alespoň na 1 hodinu do rumu. Změklé máslo ušleháme do nadýchané pěny s třtinovým cukrem a zašleháme do něj žloutky, které přidáváme do směsi po jednom. Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva a mandlemi a po částech ji přimícháme do máslového základu. Dále do těsta zamícháme kandované ovoce. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh, zašleháme do něj vanilkový cukr a bílky opatrně vmícháme do těsta převracením. Těsto vložíme do formy vymazané máslem a vysypané moukou a pečeme na 170 °C asi 40 minut dozlatova. Propečení zkontrolujeme špejlí - pokud se těsto nepřilepí, je vánoční ovocný chlebíček hotový.
Vánoční ovocný chlebíček necháme vychladnout na mřížce a podáváme 2. nebo 3. den po upečení.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.