Využití banánů v kuchyni
Exotickou chuť banánů využijete i u slaných pokrmů
Pro mnoho lidí banán představuje ovoce, bez kterého si nedokážou představit snídani. Ideálními kombinacemi jsou banány s jogurtem, cereáliemi nebo ovesnými kašemi. Děti určitě nadchnou banánové palačinky, lívance nebo muffiny. Sportovci využijí možnosti zjemnění energetickým smoothies, které dodají okamžitě energii při tréninku. Přezrálé plody banánů nevyhazujete, ale pusťte se do pečení. V některých receptech, například ve slavném banana breadu (banánový chléb), lze cukr úplně nahradit dvěma banány s hnědou slupkou.
S banány se dá i experimentovat, a to při zapékání s masem
Chuťově výrazný recept s banánem "na slano" představují banánové tyčinky se šunkou a nivou. Nakrájený banán se společně s proužkem nivy zabalí do šunky a zajistí párátkem proti rozvinutí. Celý špalíček ponořte do těstíčka z vajec, koření a strouhanky. Připravená tyčinka se zprudka opeče v silné vrstvě oleje. Z banánu tedy vytvoříte chutný předkrm nebo chuťovku k večernímu posezení. I v hlavních chodech může banán najít své využití. Například nakrájené kousky banánu se společně s kuřecím masem, sýrem, kari kořením a smetanou zapečou v troubě a podávají se s obvyklými přílohami, jako jsou hranolky nebo rýže.
Zmrzlina z banánů může svou jemnou chutí osvěžit parný letní den
Ke konzumaci se také hodí mražené plody, ze kterých si snadno připravíte banánovou zmrzlinu ochucenou jen medem nebo javorovým sirupem. Pokud máte rádi výraznější chutě, přidejte rum, skořici, vanilku či citronové aroma. Skvěle také chutnají zmrzlé banány rozmixované s kokosovým nebo mandlovým mlékem.
Diskuse k článku
RE : Využití banánů v kuchyni