Vegetariánské kari
Na olivovém oleji zlehka orestujeme kari pastu. Přidáme trochu kokosového mléka, nastrouhaný zázvor, rajče a nasekaný česnek. Necháme asi 1 minutu restovat na mírném ohni. Česnek nesmí zhnědnout, jen se rozvonět. Zalejeme vývarem, kokosovým mlékem, promícháme a přivedeme k varu.
Květák rozkrojíme…
Květáková polévka s kari
Květák rozebereme na růžičky, smícháme s trochou olivového oleje, osolíme, opepříme a na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme při teplotě 190 °C asi 20 minut.
Šalotku a česnek nakrájíme na drobno, vývar ohřejeme. Šalotku necháme v hrnci na troše oleje zesklovatět, přidáme česnek, zázvor, kari,…
Květáková polévka pro děti
Mrkev a pastinák oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Květák očistíme a rozdělíme na růžičky. Zeleninu vložíme do hrnce, přidáme libeček (nebo jiné koření vhodné pro děti), zalijeme vývarem a vaříme doměkka asi 15 minut. Hotovou zeleninu nebo jen její část rozmačkáme (pro malé děti můžeme třeba i…
Obědový květákový salát
Brambory ve slupce uvaříme do poloměkka asi 10 minut, oloupeme a nakrájíme na plátky. Květák rozebereme na růžičky, cuketu a mrkev nakrájíme na kolečka, papriku zbavenou jádřinců na menší kousky, petrželku nasekáme nadrobno.
Všechnu zeleninu kromě petrželky rozprostřeme na plech vyložený pečicím…
Květákové kari
Cibuli nakrájíme nadrobno nebo na tenké proužky, česnek prolisujeme, květák rozebereme na růžičky. V hlubší pánvi na rozehřátém oleji necháme orestovat cibuli, přidáme česnek, chilli, kari, kurkumu, necháme minutu rozvonět a zalijeme kokosovým mlékem. Přidáme květák, přivedeme k varu a povaříme asi…
Květákové pyré
Květák rozdělíme na růžičky a odstraníme tvrdé košťály. Růžičky květáku vložíme do vroucího zeleninového vývaru a vaříme doměkka asi 10 - 15 minut. Květák slijeme, ale vývar nevyléváme.
Horký květák společně s máslem a smetanou rozmixujeme tyčovým mixérem nebo rozšťoucháme šťouchadlem na brambory.…
Květákové krokety
Uvařené a vychladlé brambory i syrový květák nastrouháme najemno. Přidáme vejce, mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujeme těsto na květákové krokety. Podle konzistence můžeme přisypávat mouku. Hmota by měla být dobře tvarovatelná a držet pohromadě. Rukama tvoříme podlouhlé válečky.
…
Lorem ipsum dolor dssfi23
Znáte kimchi? Korejskou pochoutku se štiplavou vůní musíte ochutnat!
Kváskové pečení pro každého: Upečte si vynikající pečivo z kvásku
Pracujete na počítači? Chraňte si zrak před modrým světlem
Pracujete na počítači? Chraňte si zrak před modrým světlem