Využití lilku v kuchyni
13. 10. 2017
P
ři přípravě pokrmů z lilku jej neloupejte. Sytě fialová slupka obsahuje největší podíl všech tělu prospěšných látek, stejně jako jeho semínka. Plody se mohou v kuchyni přidat k různým pokrmům, zvláště do vařených, dušených či zapékaných. Například v Indii z něj připravují chutné pikantní chutney, ve Francii je základní přísadou v zeleninovém ratatouille a Řekové ho používají jako základ národního jídla musaka. Ve střední Evropě se nejčastěji marinuje směsí koření s olejem a opéká se na grilu. Chutnou variantou může být i zapékaný lilek s česnekem a kozím sýrem. K netradičním receptům se řadí například teplý salát z lilku, cibule a oliv, který se podává jako příloha k masu.Ve spoustě pokrmech hořkost lilku není na závadu, spíše naopak, ale chcete-li hořkost eliminovat, stačí rozkrájený lilek posolit, nechat 20 minut tzv. vypotit, opláchnout a osušit.
Diskuse k článku
RE : Využití lilku v kuchyni