Výživové hodnoty medu
Velikou výhodou je, že med se v podstatě nemůže zkazit. Má v sobě tak malé procento vody (14 - 18 %), že se v něm nemůže vytvořit žádný organismus. Probíhá v něm také proces zvaný osmolýza. Princip je v tom, že vysoký obsah cukru ničí bakterie prasknutím buňky, resp. destrukcí buněčné membrány.
Níže vidíte porovnání medu květového a medovicového.
Květový |
Medovicový |
|||
Fruktóza |
38,2% |
Fruktóza |
31,8% |
|
Glukóza |
31,3% |
Glukóza |
26,1% |
|
Sacharóza |
0,7% |
Sacharóza |
0,5% |
|
Ostatní cukry |
9,5% |
Ostatní cukry |
22,1% |
|
Draslík |
205mg/100g |
Draslík |
1676mg/100g |
|
Sodík |
18mg/100g |
Sodík |
76mg/100g |
|
Hořčík |
19mg/100g |
Hořčík |
35mg/100g |
|
Vápník |
49mg/100g |
Vápník |
51mg/100g |
|
Železo |
2,4mg/100g |
Železo |
9,4mg/100g |
|
Mangan |
0,3mg/100g |
Mangan |
4,1mg/100g |
|
Křemík |
9mg/100g |
Křemík |
14mg/100g |
|
Zinek |
1,2mg/100g |
Zinek |
2,5mg/100g |
|
Med dále v malém množství obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B5, B6 a jiné. Může obsahovat pylová zrna, bílkoviny, kyseliny, aminokyseliny, barviva, aromatické látky, adrenalin a další.
Diskuse k článku
RE : Výživové hodnoty medu