![vegetarián](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vegan.png)
![dietní](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--dieta.png)
![bezlepkové](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezlepek.png)
![vegan](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vegan.png)
![bez laktózy](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezlaktozy.png)
![pro děti](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--detske.png)
![raw](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--raw.png)
![rychlovky](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--rychlovky.png)
![těstoviny](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--testoviny.png)
![luštěniny](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--lusteniny.png)
![maso](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--maso.png)
![ryby](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--ryby.png)
![zvěřina](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--zverina.png)
![vnitřnosti](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vnitrnosti.png)
![gril](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--gril.png)
![hravé vaření](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--hravevareni.png)
![luxusní](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--luxusni.png)
![alkohol](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--alkohol.png)
![zavařování](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--zavareniny.png)
![na imunitu](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--imunita.png)
![sladké](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--sladkosti.png)
![sladké bez cukru](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezcukru.png)
![domácí pekárna](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--domaci_pekarna.png)
![parní hrnec](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--parnihrnec.png)
![prasárny](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--prasarny.png)
![Červená řepa s křenem](/img/clanky/76594a564e878d21fc4e50f90c5f0b65/fotolia_96937646_xs.webp)
Červená řepa s křenem
Ingredience
- červená řepa: 500 g
- čerstvý křen dle chuti
- ocet: 60 ml
- cukr krystal: 1 PL
- sůl: 1 KL
- voda: 250 ml
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Červená řepa s křenem – recept
Červenou řepu ve slupce umyjeme, zbavíme ji kořínků nebo zbytků stonků. Vložíme do studené vody a téměř doměkka uvaříme. Vodu vylijeme a řepu necháme vychladnout, poté ji teprve oloupeme, nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme nahrubo či najemno podle chuti. Čerstvý křen očistíme a umyjeme, nastrouháme najemno a smícháme s řepou.
Připravíme si nálev. Vodu smícháme s octem, solí a cukrem, přivedeme k varu a poté necháme vychladnout. Červenou řepu s křenem zalijeme vlažným nálevem, vše důkladně promícháme a necháme odstát. Poté podle potřeby dochutíme cukrem, octem nebo křenem. Červená řepa s křenem musí mít sladkokyselou chuť.
Řepu s křenem naložíme do zavařovacích sklenic a nakonec dolijeme tekutinou, která nám zůstala v nádobě. Sklenice uzavřeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 80 °C. Skladujeme v chladu i několik měsíců. Pokud bychom červenou řepu s křenem nesterilovali, vydrží nám jen několik týdnů. V tomto případě ji však do sklenic musíme dávat studenou.
Červená řepa s křenem se podává jako salát k různým pokrmům podobně jako čalamádu nebo nakládané okurky.
Tip: Do červené řepy s křenem můžeme přidat také fenykl, který chuť salátu ozvláštní. Přidává se do nálevu při vaření.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.