Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Červená řepa s křenem Saláty
25. 04. 2016

Červená řepa s křenem

Ingredience
- +
  • červená řepa: 500 g
  • čerstvý křen dle chuti
  • ocet: 60 ml
  • cukr krystal: 1 PL
  • sůl: 1 KL
  • voda: 250 ml 

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zdravé, neuděláte chybu

Červená řepa s křenem – recept

Červenou řepu ve slupce umyjeme, zbavíme ji kořínků nebo zbytků stonků. Vložíme do studené vody a téměř doměkka uvaříme. Vodu vylijeme a řepu necháme vychladnout, poté ji teprve oloupeme, nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme nahrubo či najemno podle chuti. Čerstvý křen očistíme a umyjeme, nastrouháme najemno a smícháme s řepou.

Připravíme si nálev. Vodu smícháme s octem, solí a cukrem, přivedeme k varu a poté necháme vychladnout. Červenou řepu s křenem zalijeme vlažným nálevem, vše důkladně promícháme a necháme odstát. Poté podle potřeby dochutíme cukrem, octem nebo křenem. Červená řepa s křenem musí mít sladkokyselou chuť.

Řepu s křenem naložíme do zavařovacích sklenic a nakonec dolijeme tekutinou, která nám zůstala v nádobě. Sklenice uzavřeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 80 °C. Skladujeme v chladu i několik měsíců. Pokud bychom červenou řepu s křenem nesterilovali, vydrží nám jen několik týdnů. V tomto případě ji však do sklenic musíme dávat studenou.

Červená řepa s křenem se podává jako salát k různým pokrmům podobně jako čalamádu nebo nakládané okurky.

Tip: Do červené řepy s křenem můžeme přidat také fenykl, který chuť salátu ozvláštní. Přidává se do nálevu při vaření.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 6 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

pesto-z-cervene-repy.jpg Saláty

Pesto z červené řepy

Červenou řepu oloupeme, nakrájíme na středně velké kusy, smícháme s trochou olivového oleje, soli, pepře, celými stroužky česneku a tymiánem. Zabalíme do alobalu, pevně utěsníme, pečeme na 200 °C asi 45 minut…

Doporučené recepty

Celerové pyré s bramborem

Přílohy: Celerové pyré s bramborem

Očištěný celer a brambory nakrájíme na kostky, vložíme do osolené studené vody, přivedeme k varu a uvaříme asi 25 …

Nivová omáčka na těstoviny

Přílohy: Nivová omáčka na těstoviny

Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, nivu na kostičky. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, na kterém orestujeme…

Ořechový krém

Ostatní: Ořechový krém

Změklé máslo vyšleháme do pěny. Poté postupně zašleháváme salko, stačí zhruba polovina plechovky, aby krém nebyl…

Jehněčí kýta na zelenině

Hlavní jídla: Jehněčí kýta na zelenině

Smícháme na velmi drobno nakrájenou slaninu, prolisovaný česnek, polovinu rozmarýnu, tymiánu a šalvěje, trochu…