Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Domácí rybí salát Saláty
15. 08. 2018

Domácí rybí salát

Ingredience
- +
  • rybí filet: 300 g
  • mrkev: 1 ks
  • petržel: 1 ks
  • malý celer
  • cibule: 1 ks
  • hrášek mražený: 50 g
  • majonéza: 100 g
  • zakysaná smetana: 50 g
  • voda: 500 ml
  • ocet: 150 ml
  • sůl: 2 KL
  • cukr krupice: 1 KL
  • pepř celý: 6 ks
  • nové koření: 3 ks
  • hřebíček: 2 ks
  • bobkový list: 2 ks
  • hořčičné semínko: 1 KL
  • pepř mletý

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Méně dietní, ale chutné

Domácí rybí salát – recept

Na domácí rybí salát použijeme některou z bílých ryb – sleď, cejn, kapr… Koupíme buď hotové filety nebo pokud máme celou rybu, odřízneme z ní filety tak, abychom se zbavili páteře a velkých kostí. Podle potřeby odstraníme šupiny. S drobnými kostičkami si nemusíme dělat starosti, ty se v octovém nálevu rozloží.

Mrkev, petržel a celer očistíme. Svaříme nálev – vodu s octem, solí a cukrem dáme do hrnce a přivedeme k varu, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, hřebíček a hořčičná semínka. Do vařícího se nálevu přidáme kořenovou zeleninu a vaříme zvolna 10 minut. Vytáhneme a necháme vychladnout. Nálev necháme také vychladnout a scedíme ho.

Rybí filety očistíme, omyjeme a osušíme, osolíme a vložíme je do nádoby, ve které je chceme nechat naležet (např. hrnec nebo dóza s víkem). Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. K filetám přidáme kořenovou zeleninu a cibuli, vše zalijeme nálevem a necháme v chladu 5 dní uležet.

Nálev slijeme, filety stáhneme z kůže a nakrájíme na kousky, zeleninu nakrájíme na menší kostičky a obojí dáme do mísy. Mražený hrášek krátce povaříme, prudce zchladíme studenou vodou a po vychlazení přidáme k ostatnímu. Do směsi přimícháme majonézu a zakysanou smetanu, zamícháme a podle chuti dosolíme a opepříme. Domácí rybí salát necháme do druhého dne uležet v lednici.

Poměr vody, octa, cukru a soli můžeme upravovat podle vlastní chuti. Kořenovou zeleninu můžeme alternativně před vařením nastrouhat a cibuli krátce spařit a ochladit. Zakysanou smetanu můžeme nahradit bílým jogurtem.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Doporučené recepty

Pečené batátové hranolky

Přílohy: Pečené batátové hranolky

Batáty oškrábeme škrabkou nebo jen pečlivě omyjeme a nakrájíme na hranolky. Na plech dáme pečící papír, aby se…

Kedlubnová polévka

Polévky: Kedlubnová polévka

Na malém množství oleje necháme rozpustit máslo, zaprášíme moukou a uděláme světlou jíšku. Zalijeme horkým vývarem…

Domácí mátová limonáda

Nápoje: Domácí mátová limonáda

Z citronů si pomocí struhadla odstraníme kůru, kterou vložíme do hmoždíře. Z citronů vymačkáme i šťávu, kterou…

Domácí lipánek

Ostatní: Domácí lipánek

Vychlazenou smetanu vlijeme do mísy, přidáme tvaroh a vanilkový cukr a vyšleháme mixérem. Pro lehčí variantu stačí…