Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Polská polévka žurek Polská polévka žurek Polévky
16. 03. 2020

Polská polévka žurek

Ingredience
- +
  • žitný zákvas: 120
  • uzené maso: 100 g
  • klobása: 1 ks
  • zeleninový vývar: 1 l
  • cibule: 1 ks
  • česnek - stroužek: 2 ks
  • brambory: 2 ks
  • mrkev: 1 ks
  • smetana: 2 PL
  • majoránka
  • sůl
  • pepř

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zlatá střední cesta

Polská polévka žurek - recept

Pokud nemáme k dispozici aktivní žitný kvásek, je potřeba si žitný zákvas připravit alespoň 3 dny předem. Na žitný zákvas smícháme 50 g žitné mouky s 200 ml vlažné vody, přidáme bobkový list a pár kuliček nového koření. Necháme kvasit při pokojové teplotě. 

Uzené maso a klobásu nakrájíme. Na troše sádle osmažíme uzené maso, přidáme nakrájenou cibuli a opečeme dozlatova. Zalejeme vývarem, přidáme klobásu, nakrájené brambory a mrkev. Vaříme do změknutí zeleniny. Poté vlijeme do polévky žitný zákvas, přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Nakonec dochutíme solí, pepřem a vlijeme smetanu. 

Polská polévka žurek se tradičně podává s vejci natvrdo.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 1 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

zeleninova-polevka-v-parnim-hrnci.jpg Polévky

Zeleninová polévka v parním hrnci

Všechnu zeleninu si načistíme, cibuli necháme vcelku. Celer, mrkev a petržel pokrájíme na malé kousky. V parním hrci rozehřeme máslo, na kterém lehce osmažíme celer, mrkev a petržel. Přidáme květák, cibuli a…

rajska-polevka-z-cerstych-rajcat.jpg Polévky

Rajská polévka z čerstvých rajčat

Rajčata spaříme a oloupeme slupku. Poté je nakrájíme na malé kousky. V hrnci rozehřejeme trochu másla se lžící olivového oleje. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme ji. Přidáme do hrnce nakrájená rajčata a…

thajska-polevka-tom-yum.jpg Polévky

Thajská polévka tom yum

Kuřecí prso a žampiony nakrájíme na kousky. Zázvor očistíme a nakrájíme na plátky. Citronovou trávu pokrájíme na tři kusy. Vývar přivedeme k varu, přidáme kari pastu, kuřecí maso, houby, zázvor, chilli…

polevka-tom-kha.jpg Polévky

Polévka Tom kha

Kuřecí prso nakrájíme na tenké nudličky, čerstvý zázvor (asi 3 cm) na plátky a citronovou trávu na větší kusy. Koriandr nasekáme nahrubo. Chilli papričku zbavíme semínek a podélně překrojíme. Pokud polévku…

thajska-kureci-polevka.jpg Polévky

Thajská kuřecí polévka

Ve větším hrnci přivedeme k varu kuřecí vývar. Přihodíme do něj stonek citronové trávy, nahrubo nasekaný čerstvý zázvor, chilli papričky. Vaříme asi 5 minut. Mezitím si nakrájíme žampiony na plátky a kuřecí…

Doporučené recepty

Chilli papričky plněné sýrem

Předkrmy a chuťovky: Chilli papričky plněné sýrem

Chilli papričky omyjeme a zbavíme jadřinců. Sýr s česnekem nakrájíme na plátky, kapary propláchneme, ančovičky…

Kachní rillettes [rijet]

Předkrmy a chuťovky: Kachní rillettes [rijet]

Kachní stehna opláchneme, osušíme, osolíme, opepříme a dáme do pekáče. Přidáme koření a zalijeme vínem. Troubu…

Losos v papilotě se zeleninou

Hlavní jídla: Losos v papilotě se zeleninou

Lososa omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, pokapeme limekovou šťávou a potřeme trochou oleje, který jsme smíchali…