Aktuálně pro vás máme 1708 receptů
$clanek['popis_obrazku'] Polévky

Polská polévka žurek

Ingredience
- +
  • žitný zákvas: 120
  • uzené maso: 100 g
  • klobása: 1 ks
  • zeleninový vývar: 1 l
  • cibule: 1 ks
  • česnek - stroužek: 2 ks
  • brambory: 2 ks
  • mrkev: 1 ks
  • smetana: 2 PL
  • majoránka
  • sůl
  • pepř

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zlatá střední cesta

Polská polévka žurek - recept

Polská polévka žurek - recept

Pokud nemáme k dispozici aktivní žitný kvásek, je potřeba si žitný zákvas připravit alespoň 3 dny předem. Na žitný zákvas smícháme 50 g žitné mouky s 200 ml vlažné vody, přidáme bobkový list a pár kuliček nového koření. Necháme kvasit při pokojové teplotě. 

Uzené maso a klobásu nakrájíme. Na troše sádle osmažíme uzené maso, přidáme nakrájenou cibuli a opečeme dozlatova. Zalejeme vývarem, přidáme klobásu, nakrájené brambory a mrkev. Vaříme do změknutí zeleniny. Poté vlijeme do polévky žitný zákvas, přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Nakonec dochutíme solí, pepřem a vlijeme smetanu. 

Polská polévka žurek se tradičně podává s vejci natvrdo.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 1 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF

Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

Doporučené recepty

Avokádové guacamole

Pomazánky: Avokádové guacamole

Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a rozmačkáme vidličkou. Rajčata a cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme.…

Cizrnový salát

Saláty: Cizrnový salát

Uvařenou nebo nakládanou cizrnu smícháme s nakrájenými sušenými rajčaty, cibulí a petrželkou, osolíme, opepříme a…

Pomazánka z uzeného masa

Pomazánky: Pomazánka z uzeného masa

Uzené maso nakrájíme na menší kousky a 2x umeleme. Přidáme hořčici, najemno nastrouhaný křen a cibuli, změklé…

Sardelová pomazánka

Pomazánky: Sardelová pomazánka

Sardelová pomazánka je hotová během pár minut. Stačí uvařit vejce natvrdo, nechat vychladnout a nakrájet na…