Džem z rynglí
Ingredience
- ryngle: 1000 g
- cukr krupice: 100 g
- citrusový pektin: 10 g
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Džem z rynglí – recept
Ryngle omyjeme, zbavíme stopek a pecek, dáme do hrnce a krátce povaříme. V misce smícháme pektin se 4 lžičkami cukru, přidáme ho k rynglím a 5 minut povaříme. Dosypeme zbytek cukru (můžeme dát méně i více, podle chuti a sladkosti rynglí – dokonce pokud jsou ryngle velmi sladké, nemusíme použít už vůbec žádný další cukr) a vaříme do zhoustnutí. V případě potřeby můžeme přidat citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou, marmeláda ještě více zhoustne. Průběžně můžeme zkusit požadovanou konzistenci, když lžičku marmelády kápneme na studený talíř. Můžeme samozřejmě použít i hotový želírovací produkt podle návodu.
Důkladně omyjeme a osušíme sklenice i víčka a plníme do nich hotový džem, pevně zatáhneme víčka a obrátíme sklenice dnem vzhůru na 10 - 15 minut. Sklenice s džemem uchováváme na tmavém a chladném místě a po otevření uchováváme v lednici.
Džem z rynglí se skvěle hodí na chleba nebo do bílého jogurtu.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.