Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Musaka Hlavní jídla
12. 01. 2018

Musaka

Ingredience
- +
  • mleté hovězí maso: 300 g
  • lilek: 1 ks
  • rajčata: 300 g
  • vařené brambory: 2 ks
  • cibule: 1 ks
  • česnek - stroužky: 2 ks
  • strouhaný sýr: 80 g
  • bílé víno: 50 ml
  • petrželka: 1 PL
  • máslo: 1 PL
  • hladká mouka: 1 PL
  • mléko: 200 ml
  • vejce: 2 ks
  • bobkový list: 1 ks
  • celý pepř: 2 ks
  • sůl
  • pepř
  • olej 

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Méně dietní, ale chutné

Musaka – recept

Ve velkém hrnci na troše oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek a chvíli potom i mleté maso. Když je opečené a rozdělené na malé kousky, přidáme víno a asi polovinu nakrájených rajčat. Směs přivedeme k varu a necháme probublávat 20 minut. Dochutíme solí, pepřem a přidáme nasekanou petrželku. Během dušení masa nakrájíme lilek na tenká kolečka a osmažíme z obou stran na troše oleje. Pokládáme na ubrousky, které vysají přebytečný tuk.

V dalším hrnci si uděláme bešamel. Rozpustíme si máslo, ke kterému přisypeme mouku, promícháme a přilijeme mléko. Přidáme bobkový list a celý pepř a vše 10 - 15 minut vaříme. Odstraníme koření a podle chuti osolíme. Nakonec v bešamelu rozmícháme nastrouhaný sýr a vejce.

Do zapékací mísy začneme vrstvit lilky, osolíme, na ně dáme masovou směs, kolečka zbylých rajčat a vše opakujeme do spotřebování ingrediencí, končit bychom měli masovou směsí. Na ni vyskládáme kolečka vařených brambor, přelijeme sýrovým bešamelem a pečeme 40 – 50 minut na 180 °C.

Musaka je tradiční pokrm z Balkánu. Je vhodné k ní podávat čerstvou zeleninu

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 6 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Doporučené recepty

Vafle

Dezerty: Vafle

Máslo rozehřejeme, mouku smícháme s kypřícím práškem. Do misky nalijeme rozpuštěné máslo, přidáme cukr, vanilkový…

Risi bisi

Přílohy: Risi bisi

Rýži propereme, cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Na oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme hrášek, který…

Zapečený květák s bramborem

Hlavní jídla: Zapečený květák s bramborem

Brambory nakrájíme na plátky asi půl centimetru tlusté, vložíme do studené osolené vody, přivedeme k varu a vaříme…

Rillettes [rijet] z vepřového masa

Předkrmy a chuťovky: Rillettes [rijet] z vepřového masa

Sádlo nakrájíme na kostičky o velikosti asi 2x2 cm, bůček a krkovici na kostičky asi 3x3 cm. Ve velkém hrnci se…