Aktuálně pro vás máme 1709 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Husí kaldoun Polévky
01. 06. 2018

Husí kaldoun

Ingredience
- +
  • Na asi 6 porcí:
  • husí skelet: 1 ks
  • husí droby: 200 g
  • kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer): 500 g
  • květák: 50 g
  • máslo: 50 g
  • cibule: 1 ks
  • bobkový list: 2 ks
  • pepř černý: 5 ks
  • nové koření: 5 ks
  • mouka: 4 PL
  • smetana: 100 ml
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zlatá střední cesta

Husí kaldoun – recept

Do velkého hrnce dáme husí skelet nebo odřezky, polovinu očištěné kořenové zeleniny, nové koření, celý pepř, bobkový list a sůl a pomalu vaříme silný husí vývar. Husí droby povaříme zvlášť v osolené vodě doměkka. Uvařené droby opláchneme studenou vodou a nakrájíme na menší kousky.

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, v hrnci rozpustíme polovinu másla a cibuli na něm orestujeme. Druhou polovinu kořenové zeleniny očistíme a nakrájíme na menší kousky, květák rozlámeme na menší růžičky, vše přidáme k cibuli a chvíli orestujeme. Vše zalijeme husím vývarem, podle chuti osolíme a opepříme.

Rozpustíme zbylé máslo, přidáme k němu mouku a vytvoříme jíšku, kterou zředíme menším množstvím vývaru na kaši, kterou zahustíme polévku. Celou polévku s jíškou ještě povaříme asi 20 minut. Hotovou polévku zjemníme smetanou, dochutíme muškátovým oříškem, přidáme kousky drobů a povaříme už jen krátce.

Husí kaldoun podáváme ozdobený čerstvě nasekanou petrželkou.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 1 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF

Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

svatomartinska-husa-1.jpg Polévky

Upéct svatomartinskou husu zvládne i začátečník. Podle našeho receptu inspirovaného Magdalenou Rettigovou

Když se začtete do kuchařky od jedné z našich nejznámějších kuchařek - Magdaleny Dobromily Rettigové - o huse se vám dostane jen stručného povídání.…

fotolia_81566492_xs.jpg Polévky

Svatý Martin má svátek 11. 11. Znáte svatomartinské tradice? Svatomartinská husa a víno nesmí chybět

Svatý Martin z Tours (latinsky Martinus) byl římský voják, poustevník a biskup. Patří mezi nemučedníky, které ale církev i přesto označila za svaté.…

Doporučené recepty

Vepřové medailonky z panenky s anglickou slaninou

Hlavní jídla: Vepřové medailonky z panenky s anglickou slaninou

Maso nakrájíme na špalíčky asi 4 cm vysoké, osolíme, opepříme a obalíme do plátků slaniny. Pod slaninu dáme pár…

Fazolová polévka z konzervy

Polévky: Fazolová polévka z konzervy

Cibuli nakrájíme nadrobno, stonek řapíkatého celeru očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli a celer restujeme…

Cizrnový salát

Saláty: Cizrnový salát

Uvařenou nebo nakládanou cizrnu smícháme s nakrájenými sušenými rajčaty, cibulí a petrželkou, osolíme, opepříme a…

Býčí žlázy

Hlavní jídla: Býčí žlázy

Býčí žlázy necháme namočené v mléce asi 30 minut, důkladně opereme ve vodě a osušíme papírovými utěrkami.  …