Aktuálně pro vás máme 1709 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Jáhlový nákyp Hlavní jídla
03. 10. 2017

Jáhlový nákyp

Ingredience
- +
  • jáhly: 150 g
  • máslo: 60 g
  • mléko: 600 ml
  • vejce: 2 ks
  • moučkový cukr: 50 g
  • vanilkový cukr: 1 ks
  • ovoce dle výběru
  • sůl
  • tuk na vymazání pekáče

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Méně dietní, ale chutné

Jáhlový nákyp – recept

Jáhly propláchneme a zbavíme nečistot. Přelijeme vařící vodou a necháme okapat. Přivedeme mléko k varu a vložíme do něj předem připravené jáhly. Přidáme asi třetinu másla, špetku soli a na mírném plamenu uvaříme do měkka. Průběžně musíme jáhly míchat. Jakmile jsou jáhly měkké, vypneme sporák a necháme vychladnout.

Mezitím si smícháme zbytek másla s cukrem a se žloutky. Našleháme do hladka a promícháme s jáhlami. Nakonec ještě přimícháme tuhý sníh z našlehaných bílků. Promícháme a směsí naplníme vymazaný pekáč do poloviny. Poklademe nakrájeným a očištěným ovocem a pokryjeme další vrstvou jáhlové kaše.

Jáhlový nákyp se peče v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Na posledních 10 minut pečení ještě jáhlový nákyp posypeme vanilkovým cukrem a necháme zkaramelizovat.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 1 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF

Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Doporučené recepty

Karamelizovaná cibulka

Ostatní: Karamelizovaná cibulka

Cibuli si nakrájíme na měsíčky. V hrnci rozehřejeme olej, na kterém cibuli restujeme asi 1 minutu. Poté přisypeme…

Kynuté buchty z domácí pekárny

Dezerty: Kynuté buchty z domácí pekárny

Do pekárny nalijeme vodu a rozpuštěné (vychladlé) nebo změklé sádlo. Přisypeme mouku, oba cukry, rozdrobíme droždí…

Vinaigrette - základní zálivka na salát

Saláty: Vinaigrette - základní zálivka na salát

Do hlubší misky dáme vinný ocet, sůl, pepř a metličkou promícháme. Za stálého míchání metličkou pomalu přiléváme…

Pečený zajíc

Hlavní jídla: Pečený zajíc

Zajíce pořádně očistíme a nožem odblaníme. Zeleninu načistíme a nakrájíme na malé kostky. Zaječí maso důkladně…