Aktuálně pro vás máme 1709 receptů
Kančí se šípkovou omáčkou Hlavní jídla
21. 03. 2018

Kančí se šípkovou omáčkou

Ingredience
- +
  • kančí kýta nebo plec: 350 g
  • šípková marmeláda: 100 g
  • suché červené víno: 80 ml
  • masový vývar: 150 ml
  • uzená slanina: 80 g
  • větší cibule: 1 ks
  • mrkev: 1 ks
  • petržel: 1 ks
  • malý celer: 1 ks
  • sádlo: 2 PL
  • citron
  • strouhaný perník: 1 PL
  • nové koření: 3 ks
  • bobkový list: 1 ks
  • celý pepř: 4 ks
  • jalovec: 2 ks
  • hřebíček: 2 ks
  • mletá skořice
  • tymián: 1 KL
  • sůl
  • mletý pepř
  • třtinový cukr

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Méně dietní, ale chutné

Kančí se šípkovou omáčkou - recept

Kančí se šípkovou omáčkou - recept

Kančí maso odblaníme a prošpikujeme proužky slaniny. Koření rozdrtíme v hmoždíři, smícháme s rozpuštěným sádlem, citrónovou šťávou a touto směsí potřeme maso, které necháme v lednici 1 - 2 dny odležet

Kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme na kostičky, vývar ohřejeme. Z masa odstraníme kousky koření a v rozehřátém pekáčku ho necháme orestovat dohněda ze všech stran. K masu vrátíme kousky koření i se šťávou, kterou pustilo. Šťávu necháme odpařit, maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a do stejného pekáčku dáme orestovat cibuli a kořenovou zeleninu. Zeleninu restujeme pozvolna a dohněda. Vrátíme kančí maso, osolíme, opepříme a podlijeme červeným vínem, ze kterého necháme odpařit alkohol. Zalijeme vývarem, přidáme šípkovou marmeládu, přiklopíme a necháme dusit při teplotě 170 °C asi 2 hodiny doměkka. 

Kančí maso přemístíme do hrnce, přiklopíme pokličkou a dáme do vypnuté trouby. Omáčku propasírujeme (nemixujeme, protože jsou v ní kousky koření), dochutíme solí, pepřem, citrónem nebo cukrem dle chuti. Omáčku nakonec můžeme zahustit strouhaným perníkem, který v ní ještě pár minut povaříme.

Kančí se šípkovou omáčkou se podává s houskovým knedlíkem.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF

Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Doporučené recepty

Rajská polévka z protlaku

Polévky: Rajská polévka z protlaku

V hrnci rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme moukou, orestujeme a…

Čočkové karbanátky

Hlavní jídla: Čočkové karbanátky

Čočku přes noc namočíme do vody, slijeme a propláchneme. Znovu ji zalijeme vodou, aby byla hladina těsně nad…

Tuňákový salát s vajíčkem a olivami

Saláty: Tuňákový salát s vajíčkem a olivami

Tuňáka scedíme, vajíčka uvaříme natvrdo, rajčata rozpůlíme, cibuli nakrájíme na velmi tenká kolečka, jarní cibulku…

Pečený candát se zeleninou

Hlavní jídla: Pečený candát se zeleninou

Candáta několikrát nařízneme na kůži tak, abychom neprořízli maso, osolíme a opepříme. Rajčata nařízneme do kříže,…