Aktuálně pro vás máme 1709 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Medovník Dezerty
25. 01. 2018

Medovník

Ingredience
- +
  • Na těsto:
  • hladká mouka: 450 g
  • moučkový cukr: 180 g
  • máslo: 180 g
  • tekutý med: 6 PL
  • smetana ke šlehání: 4 PL
  • vejce: 1 ks
  • kakao: 1 KL
  • jedlá soda: 1.5 KL
  • Na krém:
  • karamelové Salko: 1 plechovka
  • máslo: 250 g
  • Na sirup:
  • cukr krystal: 2 PL
  • voda: 150 ml
  • rum: 50 ml

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Nedietní mňamka

Medovník - recept

Mouku smícháme s jedlou sodou a prosejeme přes sítko. Všechny ostatní ingredience smícháme a metličkou vyšleháme nad párou asi 5 minut. Smícháme s moukou a necháme přikryté utěrkou 10 minut odpočinout. Těsto rozdělíme na 5 - 6 dílů, každý postupně vyválíme, vykrojíme pomocí talíře nebo menší dortové formy kolo a upečeme na plechu vyloženém pečicím papírem na 170 °C asi 7 - 9 minut dozlatova. Upečené placky necháme vychladnout. Zbytek odkrojeného těsta nevyhazujeme.

Krém: Změklé máslo vyšleháme s karamelovým Salkem na hladký krém.

Sirup: Cukr, vodu a rum rozmícháme a sirupem potíráme jednotlivé placky při spojování medovníku.

První placku potřeme sirupem, krémem, přilepíme druhou placku, kterou potřeme sirupem z obou stran. Takto postupujeme do vyčerpání placek. Krémem nakonec potřeme medovník po celé ploše a posypeme ho drobenkou vytvořenou ze zbylého těsta. Drobenku také můžeme smíchat s namletými vlašskými ořechy. 

Medovník necháme odpočinout v lednici do druhého dne. 

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 1 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF

Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

mini-pavlova.jpg Dezerty

Mini Pavlova

Z bílků ušleháme tvrdý sníh a poté postupně zašleháváme cukr a nakonec škrob. Směsí naplníme cukrářský sáček a na plechu vyloženém pečícím papírem tvoříme kolečka. Korpusy vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C a…

lehky-mrkvovy-dort.jpg Dezerty

Lehký mrkvový dort

Mrkev a jablko očistíme a najemno nastrouháme. Smícháme s vejci, olejem, bílým jogurtem, medem a promícháme. Mouku prosejeme, smícháme s práškem do pečiva a mletými vlašskými ořechy. Postupně zapracováváme do…

tvarohovy-krem-do-dortu.jpg Dezerty

Tvarohový krém do dortu

Máslo nastouháme, aby bylo rychleji měkké, a asi po 10 minutách ho vyšleháme s oběma cukry do pěny. Množství cukru přizpůsobíme svojí chuti. Za stálého šlehání pomalu přilijeme kondenzované mléko a koňak.…

zloutkovy-krem-na-dort.jpg Dezerty

Žloutkový krém na dort

Polovinu mléka a všechen cukr pozvolna přivedeme k varu. Druhou polovinu mléka smícháme se žloutky a moukou a metličkou důkladně rozmícháme. Tuto směs přilijeme k oslazenému mléku a pozvolna necháme provařit…

jednoduchy-maslovy-krem-s-pudinkem.jpg Dezerty

Jednoduchý máslový krém s pudinkem

Máslo necháme změknout v pokojové teplotě. Ve třetině mléka rozmícháme pudinkový prášek a cukr, zbytek mléka přivedeme k varu. Mléko odstavíme z tepla, zamícháme do něj rozpuštěný pudink, vrátíme na sporák a…

Doporučené recepty

Švestková marináda na vepřové maso

Ostatní: Švestková marináda na vepřové maso

Množství oleje přizpůsobíme podle množství masa. Česnek oloupeme a prolisujeme. Smícháme ho se solí, povidly a…

Domácí melounová limonáda

Nápoje: Domácí melounová limonáda

Mátu nebo meduňku zalijeme vodou (na 1 porci 250 - 300 ml) a necháme odstát asi 30 minut. Meloun zbavíme slupky a…

Vídeňský řízek

Hlavní jídla: Vídeňský řízek

Přes potravinovou folii rozklepeme maso na řízek asi 0,5 cm tlustý. Maso osolíme a opepříme z obou stran, na kraji…

Kuskus s pečenou zeleninou a kozím sýrem

Hlavní jídla: Kuskus s pečenou zeleninou a kozím sýrem

Zeleninu očistíme, nakrájíme a rozložíme na plech. Zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a zasypeme…