Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Pastináková polévka Polévky
12. 10. 2017

Pastináková polévka

Ingredience
- +
  • pastinák: 250 g  
  • cibule: 1 ks  
  • stroužky česneku: 1 ks  
  • řapíkatý celer: 1 ks  
  • olej: 2 PL  
  • smetana: 50 ml 
  • zeleninový vývar: 600 ml  
  • sůl 
  • pepř 

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zlatá střední cesta

Pastináková polévka – recept

Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Očistíme také cibuli, celer a pastinák, vše nakrájíme na libovolné kousky. V hrnci rozehřejeme olej, na něm opečeme česnek, cibuli a řapíkatý celer. Přidáme pastinák, krátce orestujeme a zalijeme horkým vývarem. Pastináková polévka se pak vaří asi 15 minut.

Uvařenou polévku rozmixujeme dohladka, dochutíme solí a pepřem, přidáme smetanu na zjemnění a krátce prohřejeme. Pastináková polévka se podává s krutony z pečiva a ozdobená nasekanou pažitkou nebo petrželkou, kolečka pastiňáků můžeme také opražit na pánvi a posypat jimi polévku.

Tip: Pastináková polévka se může okořenit také koriandrem nebo mletým chilli. 

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

pastinakove-pyre.jpg Polévky

Pastinákové pyré

Pastinák oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Vložíme do pekáčku, zakapeme olejem a osolíme. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme doměkka, tedy asi 30 minut. Horkou zeleninu rozmačkáme s máslem na pyré nebo ji…

Doporučené recepty

Provensálské koření

Ostatní: Provensálské koření

Všechno koření jednoduše smícháme dohromady a používáme například pro dochucení dušené zeleniny, grilovaného masa,…

Krůtí karbanátky

Hlavní jídla: Krůtí karbanátky

Mleté krůtí maso smícháme s prolisovaným česnekem, nadrobno nakrájenou šalotkou a petrželkou, majoránkou, tymiánem…

Boršč bez masa

Polévky: Boršč bez masa

Pokrájíme si zelí i brambory na menší kousky a vaříme je společně ve vývaru asi 15 minut. Do jiného hrnce si dáme…

Karamelizovaná cibulka

Ostatní: Karamelizovaná cibulka

Cibuli si nakrájíme na měsíčky. V hrnci rozehřejeme olej, na kterém cibuli restujeme asi 1 minutu. Poté přisypeme…