Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Domácí celozrnný chléb Přílohy
05. 03. 2020

Domácí celozrnný chléb

Ingredience
- +
  • celozrnná mouka: 250 g
  • rozkvašený kvásek: 300 g
  • lněné vločky: 100 g
  • lněná semínka: 20 g
  • slunečnicová semínka: 30 g
  • voda: 320 ml
  • sůl: 10 g
  • máslo na vymazání formy

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zlatá střední cesta
Domácí celozrnný chléb - recept

Všechny suroviny smícháme a uhněteme těsto. Formu na chleba vymažeme máslem a můžeme vysypat semínky. Těsto nalejeme do formy. Dáme kynout na teplé místo. Chléb kyne asi 3 hodiny. Občas jej pokropíme trochou vody. Po vykynutí vložíme do trouby vyhřáté na 230 °C a pečeme asi 10 minut. Teplotu snížíme na 200 °C a pečeme dalších 20 - 30 minut. Poté chleba vyklopíme z formy a asi 5 minut ještě necháme dopéct v troubě. Kůrka by měla být křupavá.

Domácí celozrnný chléb necháme pozvolna vychladnout na mřížce v troubě. 

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 1 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

domaci-foccacia.jpg Přílohy

Domácí Focaccia

Mouku promícháme s lžičkou soli. Smícháme půl litru vlažné vody, olivový olej a rozdrobené droždí, zamícháme a necháme droždí rozpustit. Postupně naléváme do mouky, lehce mícháme. Mělo by nám vzniknout řídší…

chlebova-polevka.jpg Přílohy

Chlebová polévka

Chléb nakrájíme na kostky a osmahneme na polovině másla. Cibuli očistíme, nakrájíme najemno a orestujeme na zbytku másla. K cibuli přidáme kmín a po chvilce restování jej zalijeme vývarem. Do vývaru přidáme…

bezlepkovy-chleb-z-domaci-pekarny.jpg Přílohy

Bezlepkový chléb z domácí pekárny

Do domácí pekárny nalijeme vodu, olej a ocet. Obě mouky prosijeme a promícháme a nasypeme do pekárny. Do jednoho rohu dáme sůl, do druhého droždí a obojí zahrneme moukou. Přidáme zbylé ingredience a pekárnu…

zitny-chleb-z-domaci-pekarny.jpg Přílohy

Žitný chléb z domácí pekárny

Do pekárny nalijeme vodu, olej a ocet. Přidáme žitnou mouku a do třech rohů nasypeme sůl, kmín a droždí. Ingredience v rozích zahrneme moukou (aby se sůl nesmíchala ihned s droždím).   Pokud chceme pouze…

Doporučené recepty

Kuře na paprice se smetanou

Hlavní jídla: Kuře na paprice se smetanou

V hrnci na troše oleje necháme rozpustit máslo a orestujeme na něm ze všech stran kuřecí maso dozlatova. Maso dáme…

Zeleninové rizoto

Hlavní jídla: Zeleninové rizoto

Rýži důkladně několikrát propláchneme, až z ní poteče čirá voda. Na oleji necháme rozpustit asi 1 lžičku másla a…

Salát z mořských řas

Saláty: Salát z mořských řas

Řasu Wakame namočíme do teplé vody asi na 15 minut. Vodu slijeme a řasu propláchneme. Smícháme sójovou omáčku,…

Okurkový salát s cuketou

Saláty: Okurkový salát s cuketou

Okurku i cuketu omyjeme a osušíme. Pokud mají tenkou a měkkou slupku, nemusíme je loupat, v opačném případě je…