Domácí celozrnný chléb
Ingredience
- celozrnná mouka: 250 g
- rozkvašený kvásek: 300 g
- lněné vločky: 100 g
- lněná semínka: 20 g
- slunečnicová semínka: 30 g
- voda: 320 ml
- sůl: 10 g
- máslo na vymazání formy
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Všechny suroviny smícháme a uhněteme těsto. Formu na chleba vymažeme máslem a můžeme vysypat semínky. Těsto nalejeme do formy. Dáme kynout na teplé místo. Chléb kyne asi 3 hodiny. Občas jej pokropíme trochou vody. Po vykynutí vložíme do trouby vyhřáté na 230 °C a pečeme asi 10 minut. Teplotu snížíme na 200 °C a pečeme dalších 20 - 30 minut. Poté chleba vyklopíme z formy a asi 5 minut ještě necháme dopéct v troubě. Kůrka by měla být křupavá.
Domácí celozrnný chléb necháme pozvolna vychladnout na mřížce v troubě.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.