Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Pečená kachna se zelím Hlavní jídla
20. 06. 2018

Pečená kachna se zelím

Ingredience
- +
  • středně velká kachna: 1 ks
  • med: 1 PL
  • zelí čerstvé červené: 1 ks
  • cibule: 1 ks
  • sádlo (nejlépe kachní)
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • ocet

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Méně dietní, ale chutné

Pečená kachna se zelím – recept

Troubu rozehřejeme na 120 °C. Kachnu omyjeme a osušíme, zevnitř i zvenku důkladně osolíme, opepříme a okmínujeme, vložíme na pekáč a podlijeme trochou vody. Zakrytou kachnu pečeme 3 - 4 hodiny, není třeba ji příliš kontrolovat. Poté ji vytáhneme z trouby, smícháme část výpeku s medem, směsí kachnu potřeme a vrátíme už nezakrytou zpět do trouby. Kachnu dopékáme až má zlatavou kůrčičku. (Pokud nemáme dost času, můžeme upéct kachnu i rychleji, cca za 1,5 hodiny podle velikosti – 1 hodinu zakrytou a 30 minut nezakrytou – na 180 °C, ale v případě kachny se nám pomalejší pečení na chuti skutečně vyplatí.)

V kastrolu rozehřejeme sádlo, cibulku nakrájíme najemno a osmahneme dozlatova. Zelí očistíme, zbavíme košťálu, nakrájíme na tenké nudličky a přidáme do kastrolu. Zelí osolíme, opepříme, zalijeme trochou vody a podusíme do měkka (asi 20 minut podle velikosti hlávky zelí). Uvařené zelí dochutíme trochou octa, pokud máme rádi sladší zelí, přidáme i trochu cukru.

Před podáváním kachnu naporcujeme a z výpeku odebereme přebytečný tuk. Pečená kachna se zelím se skvěle doplňuje s bramborami, houskovým nebo bramborovým knedlíkem. 

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

kachni-ragu-s-bramborovymi-noky.jpg Hlavní jídla

Kachní ragú s bramborovými noky

Z upečené kachny obereme maso. Kachní prso osolíme, opepříme a posypeme lístky tymiánu. V pánvi rozehřejeme kachní sádlo a osmažíme na něm na kostky nakrájenou mrkev, celer, fenykl a cibuli. Restujeme…

kachni-prsa.jpg Hlavní jídla

Kachní prsa

Z kachních prsou odkrájíme přebytečnou kůži po stranách. Kůži nakrájíme na malé kousky a dáme je stranou. Zbytek kůže, která zůstane na masu nařízneme do mřížky. Osolíme, opepříme a vetřeme do kůže lístky…

kachni-skvarky.jpg Hlavní jídla

Kachní škvarky

Kachní kůži nakrájíme na malé kousky, které vložíme do rozpálené pánve a škvaříme. Můžeme posypat čerstvým tymiánem. Občas promícháme a sádlo postupně sléváme. Kachní škvarky osolíme a podáváme s chlebem jako…

kachni-kaldoun.jpg Hlavní jídla

Kachní kaldoun

Do velkého hrnce dáme kachní stehno, kosti a droby, polovinu očištěné kořenové zeleniny, nové koření, celý pepř, bobkový list a sůl a pomalu vaříme 1 - 1,5 hodiny silný kachní vývar. Vývar scedíme, zeleninu a…

kachni-rillettes.jpg Hlavní jídla

Kachní rillettes [rijet]

Kachní stehna opláchneme, osušíme, osolíme, opepříme a dáme do pekáče. Přidáme koření a zalijeme vínem. Troubu rozehřejeme na 110 °C a přikrytá stehna pečeme asi 3 hodiny. Upečená stehna vytáhneme z pekáče a…

Doporučené recepty

Věnečky z odpalovaného těsta

Dezerty: Věnečky z odpalovaného těsta

Do hrnce dáme vařit vodu, tuk na pečení a sůl. Když je vše horké, zasypeme směs moukou a za stálého míchání…

Glazovaná mrkev na medu

Přílohy: Glazovaná mrkev na medu

Mrkev očistíme a povaříme na prudkém ohni v osolené vodě asi 3 - 4 minuty. Poté uvařenou mrkev blanšírujeme. Dáme…

Krémová česneková polévka

Polévky: Krémová česneková polévka

Na rozpuštěném másle pozvolna orestujeme na plátky nakrájený česnek, který zalijeme horkým vývarem. Přidáme na…