Polévka z pečeného celeru
Ingredience
- menší bulva celeru: 1 ks
- cibule: 1 ks
- stroužky česneku: 1 ks
- zeleninový vývar: 600 ml
- suché bílé víno: 50 ml
- smetana ke šlehání: 80 ml
- olivový olej
- sůl
- pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Polévka z pečeného celeru - recept
Oloupaný celer nakrájíme na menší kostky, v míse smícháme s olivovým olejem, osolíme, opepříme a rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Celer upečeme při teplotě 180 °C asi 40 - 50 minut doměkka.
Na troše oleje necháme zesklovatět nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek, upečený celer a krátce orestujeme. Přilijeme víno, necháme vypařit alkohol a dále přilijeme vývar. Vaříme asi 15 minut při mírné teplotě. Polévku rozmixujeme dohladka, zjemníme smetanou a už jen krátce prohřejeme.
Polévka z pečeného celeru se na talíři může ozdobit bylinkami a ochuceným olejem (např. chilli nebo česnekový).
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.