Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Zavařování třešní Ostatní
18. 07. 2018

Zavařování třešní

Ingredience
- +
  • třešně
  • voda: 1000 ml
  • cukr: 300 g

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zlatá střední cesta

Zavařování třešní – recept

Třešně odstopkujeme a omyjeme, zkažené vyhodíme. Pokud máme podezření na červíky, namočíme je na 1 - 2 hodiny do vody s trochou octa – červíci vylezou a klesnou ke dnu. Třešňový kompot tím nezmění chuť a budou ho jíst i zapřisáhlí odpůrci proteinu v třešních.

Pořádně vymyjeme a osušíme sklenice, které naplníme třešněmi. Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu s cukrem, množství podle množství třešní v poměru 300 gramů cukru na 1 litr vody. Nálev necháme vychladnout, nalijeme k třešním (musí být všechny ponořené) a zavíčkujeme. Dále postupujeme podle návodu k zavařovacímu hrnci. Obvykle zavařujeme třešně 25 minut na 80 °C. Pokud bychom chtěli použít méně cukru, musíme třešně sterilovat déle.

Zavařování třešní je jednou z možností, jak třešně dlouhodobě uchovat pro další použití. Můžeme je také odpeckovat a zamrazit. Třešně pak můžeme použít do bublaniny (zavařené odpeckujeme) nebo různých kaší.

Třešňový kompot se hodí jako příloha k obědu, skvělý je i jen tak samotný.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 4 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

img_8432.jpg Ostatní

Zavařování meruněk

Na zavařování použijeme spíše tvrdší meruňky, aby udržely tvar a meruňkový kompot nebyl po otevření příliš rozvařený. Zavařovací sklenice umyjeme a vysušíme. Na nálev hrnci svaříme vodu s cukrem, aby se cukr…

svestkovy-kompot_1.jpg Ostatní

Švestkový kompot

Na zavařování použijeme spíše tvrdší švestky, aby udržely tvar a švestkový kompot nebyl po otevření příliš rozvařený. Zavařovací sklenice umyjeme a vysušíme. Na nálev hrnci svaříme vodu s cukrem, aby se cukr…

Doporučené recepty

Přírodní krůtí plátek

Hlavní jídla: Přírodní krůtí plátek

Maso očistíme, osolíme, opepříme, přidáme šalvěj a rozmarýn, zakápneme olejem a necháme asi 2 hodiny v lednici. Na…

Krémová bramborová polévka

Polévky: Krémová bramborová polévka

Oloupané brambory nakrájíme na kostky. Zeleninový vývar zahřejeme, přidáme brambory a povaříme asi 20 minut. Po…

Vosí hnízda

Vánoční cukroví: Vosí hnízda

Piškoty rozmixujeme, přidáme cukr, máslo a kakao, nakonec zapracujeme rum a mléko. Je-li těsto drobivé, přidáme…

Přepuštěné máslo ghí

Ostatní: Přepuštěné máslo ghí

Máslo dáme do hrnce a necháme při střední teplotě rozpustit. Máslo se nesmí přehřát, mělo by pouze mírně…