Dýňová polévka

Dýňová polévka

900 g dýně
1 větší cibule
1 mrkev
1 řapíkatý celer
5 šálků vývaru
sůl
1/4 lžičky sušené šalvěje
čerstvě mletý pepř
lžíce másla

Čtěte také:

Dýně Hokaido

Dýňová polévka – postup přípravy

Dýni oloupeme a vyndáme semínka. Dužinu nakrájíme zhruba na centimetrové kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, mrkev a celer oškrábeme a také nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozpálíme máslo, na něm osmahneme cibulku, mrkev a celer dokud nezměknou, ale nikoliv zhnědnou. Přidáme dýni nakrájenou na kostičky, 4 šálky zeleninového vývaru, šalvěj, sůl a pepř. Přivedeme rychle k varu pak snížíme teplotu a zakryté vaříme asi 45 minut, nebo než je dýně měkká. Dochutíme dle chuti.

Uvařenou dýňovou hmotu nalijeme do mixéru a rozmixujeme (nebo pečlivě rozmixujeme tyčovým mixérem). Přidáme zbývající šálek vývaru. V případě, že je dýňová polévka příliš hustá, naředíme ji vodou nebo mlékem. Znovu přihřejeme a podáváme. Dýňová polévka se nakonec ozdobí snítkou bylinek.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.