Hraběnčiny řezy
450 g polohrubé mouky
200 g másla
6 g prášku do pečiva
200 g moučkového cukru
4 žloutky
Na náplň
600 g jablek
200 g cukru krystal
100 g ořechů
4 bílky
1 lžička skořice
Hraběnčiny řezy – postup přípravy
Nejprve si vymažeme plech tukem a vysypeme moukou. Pak se vrhneme na těsto: Prosijeme do mísy mouku s práškem do pečiva. Vajíčka si rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s cukrem a přidáme do mouky. Do směsi dále přidáme změklé máslo a směs vypracujeme do těsta. Dvě třetiny těsta rozprostřeme na plechu a zbylou jednu třetinu necháme v ledničce ztuhnout. Na těsto, které máme na plechu, rozprostřeme na plátky nakrájená jablka, posypeme skořicí a oříšky. Z bílků a cukru si vyšleháme tuhý sníh a rozprostřeme ho na jablka. Vyndáme z ledničky zbylé těsto a nastrouháme ho na povrch.
Hraběnčiny řezy pečeme tak dlouho, dokud těsto nezačne růžovět. Je to výborný a jednoduchý moučník pro každou příležitost.
Diskuse k článku
RE : Hraběnčiny řezy