Jablečný závin
Jablečný závin – postup přípravy
Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na jemné plátky a zakapeme šťávou z citrónu, aby nezhnědla. Rozinky spaříme ve vroucí vodě, necháme okapat a smícháme s jablky společně s nadrobno nasekanými ořechy, skořicí, vanilkovým a krystalovým cukrem podle chuti. Rozehřejeme 80 g másla, opražíme na něm strouhanku a necháme vychladnout.
Hladkou mouku prosejeme, přidáme špetku soli a zapracujeme do ní vejce, 50 g změklého másla, vlažnou vodu a ocet. Těsto důkladně propracujeme, rozdělíme na 2 kusy a na pomoučené ploše vyválíme 2 tenké obdélníkové pláty.
Pláty těsta posypeme opraženou strouhankou, na kterou rozprostřeme do střední části jablka. Těsto zavineme, utěsníme okraje přitlačením prsty a dáme na plech vyložený pečicím papírem nebo potřený máslem.
Rozehřejeme troubu na 170°C, jablečný závin potřeme zbytkem rozpuštěného másla a mlékem a pečeme asi 40 minut do zlatova.
Diskuse k článku
RE : Jablečný závin