Kulajda

Kulajda

Kulajda – postup přípravy

Na kostky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem a kořením zavázaným do gázového balíčku nebo ve vyvařovacím sítku. Také můžeme koření vyvařit zvlášť v rendlíku a odvar vlít do polévky.  Zvlášť na másle osmahneme a následně, když pustí šťávu, podusíme čerstvé, předem nakrájené houby, a to nejméně 15 minut. Do kysané smetany rozmícháme důkladně hladkou mouku a vzniklou kašičkou pak zahustíme polévku. Do ní přidáme podušené houby a asi dvacet minut vše za stálého míchání zvolna vaříme.

V závěrečné fázi přípravy vyjmeme balíček (sítko) s kořením. Podle chuti polévku doplníme trochou octa svařeným se lžičkou cukru. Vejce rozmícháme a vlijeme do kulajdy, mírným varem je necháme ztužit. Nakonec přidáme posekaný, čerstvý kopr.

Kulajdu na talíři ozdobíme snítkou čerstvého kopru.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.