Rizoto z pohanky

Rizoto z pohanky


Rizoto z pohanky – postup přípravy

Pohanku propláchneme studenou vodou, poté ji vložíme do vroucí, osolené vody, zamícháme a přivedeme k varu. Vody by mělo být dvojnásobné množství než je pohanky (jako když vaříme rýži). V okamžiku, kdy se pohanka začne vařit, stáhneme ji z tepla, přikryjeme a necháme asi dvacet minut dojít. V podstatě se pohanka nevaří, ale jenom spaří, to stačí, aby změkla a zároveň v ní zůstaly všechny významné živiny a látky, zvláště rutin. Hrnec nebo kastrol s pohankou můžeme nechat v teplé troubě.

V pánvi na tuku nejprve trochu osmahneme jemně nakrájenou cibuli, pak přidáme oloupané žampiony krájené na stejnoměrné plátky a kmín. Vše opékáme tak dlouho, až se vypeče šťáva z hub a cibule i houby se začnou zabarvovat. V tu chvíli přidáme nasekaný česnek, sůl a drobně pokrájené růžičky brokolice, vše osmahneme a nakonec vložíme směs jemně nasekaných bylinek. Vzápětí stáhneme pánev z tepla a necháme pod poklicí krátce dojít.

Při podávání lehce rizoto z pohanky postrouháme muškátovým oříškem.



Diskuse k článku

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.