Smetanové brambory
Smetanové brambory – postup přípravy
Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka, oloupeme a nakrájíme na plátky (asi ½ cm). Šlehačku a zakysanou smetanu smícháme a mírně zašleháme s vajíčkem. Pekáč nebo zapékací misku vymažeme olejem, poklademe plátky brambor, osolíme, opepříme, posypeme nadrobno nakrájenou cibulí a jemném struhadle nastrouhaným sýrem a lehce polijeme připravenou smetanou. Na to přijde další vrstva brambor a postup opakujeme do vyčerpání ingrediencí. Poslední vrstva budou brambory, část smetany a strouhaného sýra by nám měla zbýt.
Pekáč zakryjeme alobalem nebo druhým pekáčem a vložíme do středně vyhřáté trouby. Po asi 20 minutách odkryjeme, zalijeme zbytkem smetany a pečeme odkryté doměkka. Před koncem pečení posypeme smetanové brambory zbylým strouhaným sýrem.
Smetanové brambory lze podávat jako přílohu, ale i hlavní jídlo.
Diskuse k článku
RE : Smetanové brambory