Tvarohové šátečky
500 g měkkého tvarohu
250 g Hery
300 g polohrubé mouky
citrónová kůra
vanilkový cukr
1 špetka soli
moučkový cukr
1 zakysaná smetana
rum
rozinky
1 vejce
Tvarohové šátečky - postup přípravy
Nejdříve si namočíme rozinky asi na 1 hodinu do rumu.
Smícháme 250 g tvarohu, Heru, mouku, vanilkový cukr, kůru z 1 citrónu a špetku soli a vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Na pomoučeném válu těsto vyválíme na tenký plát a rozdělíme ho na čtverce cca 8 x 8 cm.
Druhou půlku tvarohu vyšleháme s trochou cukru, přidáme zakysanou smetanu a scezené rozinky. Tuto náplň klademe po lžičkách doprostřed připravených čtverců, spojíme rohy a pevně stiskneme k sobě, aby tvarohová náplň nevytékala.
Tvarohové šátečky potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova. Hned po upečení šátečky obalíme v moučkovém cukru, který můžeme smíchat 1:1 s vanilkovým cukrem.
Tip: na náplň můžeme použít např. povidla, mák, strouhaná jablka s ořechy nebo hustší marmeládu.
Diskuse k článku
RE : Tvarohové šátečky