3x zimní marmeláda, která vás pořádně zahřeje

3x zimní marmeláda, která vás pořádně zahřeje
31. 01. 2020

Marmeláda nemusí ležet ve spíži celou zimu. Lepší volbou je připravit si hned několik druhů marmelády – od každého jen několik málo skleniček. A střídat je dle chutí. Okuste tentokrát tři druhy zimní marmelády, které vás v chladném počasí zaručeně zahřejí.

Ananasová marmeláda s rumem a kardamomem

ananas marm

Čtěte také:

Jak se dělá nejlepší domácí marmeláda? Zavařování marmelády chutně, zdravě a bez chemie

Ananas obsahuje až 90 % vody a říká se o něm, že je skvělým pomocníkem při hubnutí. Což je jistě dáno i jeho vysokým obsahem vlákniny. Mimo něj má spoustu draslíku, vápníku a sodíku. Ananas působí močopudně. Marmeláda z ananasu vás okouzlí svou exotickou chutí. A pokud bude taková marmeláda doplněná i rumem, zaručí vám nebesky dobrou pochoutku!

Marmeláda – přísady:

  • 1 kg očištěného ananasu
  • 2 g kardamomu
  • kůru z 1 citrónu
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 kg želírovacího cukru
  • 100 ml rumu

Marmeláda – příprava:

Očistěný ananas nakrájíme na malé kousky. Přidáme k němu citrónovou kůru a společně rozmixujeme. Přidáme kardamom i citrónovou šťávu a promícháme společně i s želírovacím cukrem. Za stálého míchání přivedeme marmeládu k varu a vaříme 3-5 minut. Odstavíme, přilijeme rum a ihned přeléváme do uzavíratelných sklenic. Pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Marmeláda musí zcela zchladnout, poté dále uchováváme v chladu.

Tip: Pěnu, která při vaření marmelády vznikne, nevyhazujte. Postupně ji z povrchu při vaření marmelády odebírejte a uložte do sklenice. Dejte do chladu, kde klidně tři dny vydrží. Marmeláda – pěna se dá využít například na palačinky nebo lívance.

Švestková marmeláda s čokoládou

čokoláda marm

Švestky jsou zajímavým přírodním léčivem a vynikajícím ovocem. Působí močopudně, takže odvodňují. Pomáhají při zácpě a čistí střeva. Obsahují hodně vitamínů skupiny B. Dodají tělu pořádnou dávku energie. Švestková marmeláda s vůní čokolády bude chutnat hlavně dětem.

Marmeláda – přísady:

  • 1 kg švestek
  • 4 g kvalitního kakaa
  • 1 tabulka hořké čokolády (alespoň 80%)
  • kůra z 1 citrónu
  • 1 kg želírovacího cukru

Marmeláda – příprava:

Švestky důkladně omyjeme, vypeckujeme a umeleme na masovém strojku. Přidáme k nim kakao, citrónovou kůru a celou tabulku nastrouhané hořké čokolády. Smícháme s želírovacím cukrem a vaříme necelých pět minut. Marmeláda je hotová! Následně ji přelijeme do skleniček, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Takto necháme marmeládu zcela zchladnout.

Špendlíková marmeláda se zimním kořením

špendlik ovoce

Je dobré vědět, že špendlíky nejsou mirabelky, i když je lidé často zaměňují. Jde o velmi nutričně zajímavé a přitom snadno dostupné ovoce, které obsahuje mnoho vitamínů i cenných látek. Pomáhají srovnat hladinu krevního cukru, zahání únavu a tělu dodají dostatek vlákniny. Tedy pomáhají díky tomu i se zažíváním. Marmeláda z nich je skvělá na lívance.

Marmeláda – přísady:

  • 1 kg špendlíků
  • 300 g třtinového cukru
  • 1 balení citrusového pektinu
  • šťáva z 1 citrónu
  • 1 hvězdička badyánu
  • 4 ks hřebíčku
  • 1 celá skořice

Marmeláda – příprava:

Špendlíky důkladně omyjeme. Vhodíme je do hrnce zalijeme trochou vody (aby byly pouze lehce přikryté). Takto je rozvaříme do měkka. Přidáme koření, přikryjeme a hodinu necháme základ marmelády odpočívat. Poté směs přepasírujeme přes sítko. Přidáme citrusový pektin, cukr a citrónovou šťávu. Pět minut povaříme a ihned pak přeléváme do čistých uzavíratelných sklenic. Obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Špendlíková marmeláda chutná báječně!



Napsat komentář: 3x zimní marmeláda, která vás pořádně zahřeje

RE: 3x zimní marmeláda, která vás pořádně zahřeje

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.