Vyrobte si poctivá povidla tak, jak je dělaly naše babičky na venkově

img
23. 08. 2018 Přečteno: 1268x

Přichází čas, kdy na zahradách můžeme trhat a ochutnávat švestky a někteří si možná vybaví časy, kdy je jako malí pomáhali sbírat na slivovici nebo na výborná švestková povidla od babičky.

Pokud máte přebytek švestek, tak si zkuste právě tuto sladkokyselou pochutinou vyrobit i doma a zavzpomínat tak na babičku a časy mládí. Švestková povidla jsou navíc jednoduchá na výrobu a zaberou vám pár hodin.

Čtěte také:

Švestková povidla

Švestky - vitamíny

Dříve za časů našich předků nebylo mnoho možností, jak uchovávat úrodu, proto se začala vařit povidla. Nejčastěji se vyrábějí povidla ze švestek, ale mohou být také i z hrušek. Švestková povidla mají tu nespornou výhodu, že se do nich, na rozdíl třeba od marmelád, nemusí přidávat cukr, jelikož přezrálé švestky mají cukru dost.

Navíc jsou švestky prospěšné pro zdraví, mají - 

  • vysoký obsah železa a vápníku
  • také v nich najdeme vitamin C
  • karoten a vitaminy B1 a B2

Samotná povidla se vyrábějí vařením ovoce, až dokud se toto ovoce nezhustí. Pro výrobu povidel je dobré mít zcela dozrálé ovoce, aby obsahovalo přirozené cukry. Švestková povidla dřív v některých oblastech dochucovali i zelenými vlašskými ořechy.

Povidla si nejčastěji představíme uvnitř nadýchaných buchet - připravte si babiččiny tradiční buchty podle našeho receptu

švestková povidla_recept2

Mýty, které vás překvapí

Někteří straší tím, že, když povidla vaříte, tak se zapotíte, protože je budete muset v kuse míchat 8 hodin.

Nicméně toho se nemusíte bát – přinášíme vám jednoduchý recept, kdy vám vaření zabere jen asi 3 hodiny. Věděli jste, že povidla je možné udělat z téměř jakéhokoliv tvrdšího ovoce? Připravte si hrušková povidla podle našeho receptu, případně bezinková povidla, která léčí hexenšus

Švestková povidla - recept

Co budete potřebovat?

Na švestková povidla budete potřebovat zajisté -

  • zralé, až přezrálé švestky
  • krupicový cukr
  • ocet nebo šťávu z jednoho citrónu

Pokud máte přezrálé ovoce, nepotřebujete ani cukr, v jiném případě přidáme asi 100 g na 1 kg vypeckovaného ovoce. Také není špatné do povidel přidat koření, jako je skořice, badyán a hřebíček nebo rum. Na závěr potřebujeme velký široký hrnec (dobrý je železný kastrol) a zavařovací sklenice. 

Jak na povidla?

  1. Nejprve švestky opláchneme a vyloupeme z pecek. Je dobré mít na vyloupání švestek rukavice, aby vám za nehty nezůstala barva z jejich šťávy.
  2. Švestky poté pomeleme v mlýnku, aby nám vznikla kaše. 
  3. Vaříme hodinu v širokém hrnci při téměř stálém míchání. Pak přidáme citronovou šťávu nebo ocet a osladíme cukrem podle chuti.
  4. Takto oslazená povidla se vaří ještě 1 až 2 hodiny při pravidelném míchání. Hotová povidla poznáte podle toho, že vám odpadávají z vařečky.
  5. Jako poslední tečku při vaření přidáme koření nebo rum a dále občasně mícháme a necháváme švestková povidla odpařovat.
  6. Hotová povidla můžeme buď hned podávat jako pomazánku na chleba, nebo je nalít do zavařovacích sklenic a skladovat je. Výborná jsou také povidla do buchet, do kynutých knedlíků nebo palačinek. 

Další recepty na švestková povidla

Recept č. 1 - Povidla pečená v troubě

Pokud nechcete u vaření povidel dlouho stát a neláká vás míchání, švestková povidla můžete i upéct.

  1. Rozpůlené vypeckované švestky srovnejte do pekáče a dejte je co nejvíce ke dnu.
  2. Pokapejte je octem nebo šťávou z citronu a podle chuti přidejte koření.
  3. Takto přichystané švestky zakryjte a nechte 6 – 8 hodin odstát.
  4. Poté pečte při 160 °C po dobu 6 hodin. Určitě ale za celou dobu švestky nemíchejte.
  5. Hotová povidla z trouby ještě rozmixujte a na krátko povařte. 

Recept č. 2 - Povidla, která se nemíchají

U dalšího postupu povidla také nemusíte míchat.

  1. Vypeckované švestky dáme do mísy, zakápneme octem, pocukrujeme a necháme 24 hodin uležet.
  2. Poté dáme povidla vařit, ovšem tentokrát je nemícháme. Hodinu je necháme na prudkém ohni, pak teplotu zeslabíme a vaříme je stále bez míchání dalších pět hodin přikryté pokličkou.
  3. Připravená povidla opět rozmixujeme jako u postupu výše, okořeníme nebo přidáme rum a pak je můžeme použít dle libosti jako sladkost nebo na horší časy uchováme ve sklenicích. Další recept na švestková povidla najdete tady

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Máj jako tradice i měsíc lásky

Tradice praví, že když se máj postaví, je potřeba, aby ho hlídali muži z vesnice přes noc. Cíl byl jasný, nikdo ze sousedství nesměl májku zcizit –…

Magie a kouzla na Štědrý den potěší celou rodinu

Vánoční zvyky u našich předků byly důležitou součástí jejich každodenního života. Snahou bylo především zajistit bohatou úrodu a plodný rok. Lidé v…

Vánoční zvyky mohou být i nebezpečné. Pozor hlavně na oči!

O Vánocích na nás číhá nebezpečí všude. Už i ten předvánoční stres dává našemu tělu pořádně zabrat. Když opomeneme zapíchnuté kosti v krku, zvracení,…

Purpura o Vánocích nesmí chybět. Víte, kde se vzala?

Purpura má původně pohanský původ. Byla spojována s magickými obřady pronárodů Keltů, Slovanů a Germánů. Je to směs bylin, dřevěných třísek, různých…

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...

Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…

Jak obarvit pedig?

barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu. velký starší hrnec sůl ocet klacík nebo starou vařečku na…

Pedig – materiál na pletení praktických i dekorativních výrobků

Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…

Umělecké kovářství – poznejte tradiční řemeslo a žasněte nad uměním mistrů kovářů

Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...

Zdobení v tradičním kovářství i uměleckém kovářství? Pomocí leptání kovů i chemické oxidace

Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...

Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…

Umělecké kovářství je stejně jako před staletími nenahraditelné řemeslo

Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…

Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Doba přípravy: Do hodiny  Kynutí: 30 minut Pečení: 30 minut Co budete potřebovat na 4 porce: 25 g droždí 80 g krupicového cukru 200 ml…

Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat: 450 g hladké mouky 150 g cukru moučka 100 g másla 4 lžíce medu 5 lžic mléka 2 ks vajec 1…

Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert

O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…

Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…

Linoryt můžete vyzkoušet nejen na výtvarném kroužku, ale i doma

Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…

Řezbářské techniky a základní nářadí pro řezbářství

Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…

Dřevořezba – řemeslo, u kterého na druhu dřeva záleží

Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…

Optické sklo? Poznejte, jak vzniká brýlové sklo a oční čočky

Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…

Vitráže - výtvarně pojaté skleněné mozaiky známé především z kostelů

První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…

Jak se vyrábí sklo - složitý proces, který zahrnuje tavení, tvarování, chlazení a povrchovou úpravu skla

Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...

Leptání skla – umělecké řemeslo, které zvládnete i vy

Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Homemade dámská kabelka: Výroba kabelky snadno, rychle a za pár korun

I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…

Batikování v mikrovlnce

Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…

Drhání a drhané šperky jsou opět v módě. Vyrobte si náušnice nebo zásnubní prsten

Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...

Domácí mýdlo: Vyrobte si voňavé heřmánkové mýdlo

Právě v tento čas heřmánek venku kvete a tak by byla obrovská škoda jej nevyužít. Pro domácí mýdlo ideálně. A když nasbíráte heřmánku víc, můžete si…

Vypalování do dřeva aneb jak vytvořit fascinující obrazce

Historie techniky vypalování do dřeva je opravdu dlouhá. Sahá v podstatě až do středověku. V této době však měla o dost jednodušší podobu. Žádná…

Voliéra pro ptáky: Jak ji postavit?

Pokud jste se opravdu rozhodli, že voliéra pro ptáky je to pravé pro vaše papoušky, andulky, nebo holuby, neměli byste určitě zapomínat promyslet a…

Máte rádi pletení? Vytvořte si náramky přátelství!

Historicky se tyto náramky přátelství pojí ke středo- a jihoamerickým indiánům - možná souvisejí také s inckým kipu - ale některé podobné vázané…

Oblíbili jste si drahé kameny? Udělejte si z nich originální šperky

Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…

Vyrobte si vlastní šperky z korálků nebo náušnice

Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…

Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…