Podrobný návod, jak na zavařování třešní - v troubě i v hrnci

Podrobný návod, jak na zavařování třešní - v troubě i v hrnci

Šťavnatá sezóna třešní je v plném proudu a před nejednou hospodyňkou stojí téma zavařování třešní. Nemusíte se ničeho bát, třešničky patří k tomu nejméně problémovému ovoci a my si navíc ukážeme, jak si zavařování ulehčit a zjednodušit. A navíc jako bonus pár tipů na zavařování bez tepla. Snaha se vyplatí, v zimě jako když tu sladkou pochoutku s vůní léta najdete. A se vzpomínkou na letošní léto si uvaříte čaj a… přivoníte k čerstvě otevřené skleničce.

Čtěte také:

Jak se dělá nejlepší domácí marmeláda? Zavařování marmelády chutně, zdravě a bez chemie

TIP: Pro zavařování se hodí srdcovky a křupky, pevnější, šťavnatější odrůdy třešní.

Klasické zavařování třešní

U každého zavařování třešní musíme v první řadě dbát na čistotu. Sklenice a víčka se musí blýskat čistotou, je tedy nutné je čerstvě umýt a pak vložit například do trouby a nechat v horké troubě oschnout: mezitím například omyjte a připravte třešničky. Sterilizaci si naplánujte tak, aby končila těsně před začátkemvaší práce s třešněmi. Žádné prostoje! Přečtěte si také další souhrnné tipy, jak na zavařování

Zavařování třešní a základní recept

  • Třešně omyjeme. Máme-li podezření, že budou hodně červavé, můžeme je den předtím na noc namočit do octové vody (100 ml octa na 5 l vody) a červíci vyplavou.
  • Omyté třešně naskládejte do vyhřátých sklenic asi do poloviny, poté přidejte do každé zhruba čtvrtlitrové skleničky dvě lžíce cukrua zarovnejte třešněmi. Zalijte teplou, převařenou vodou.
  • Druhá varianta: můžeme si připravit rovnou horký cukerný roztok (1 litr vody a 30 – 40 dkg cukru) a tím zatepla třešně zalít.
  • Pečlivě zavíčkujeme a sterilujeme v hrnci při 85 °C asi 20 – 25 minut, poté vyndáme, dotáhneme víčka a do zchladnutí otočíme dnem vzhůru. Přečtěte si základní tipy, jak na zavařová třešní

Luxusní třešničky na dort - kardamon a mandle

Chuť třešní je výrazná, voňavá sama o sobě, ale chcete-li udělat ze zavařování třešní ještě lepší záležitost, můžete do něj přidat vonné koření. Osvědčilo se:

  • kardamon: dodá hřejivou štiplavost, vůni připomínající Earl Grey čaj
  • hřebíček: výrazně prohřeje a připomene Vánoce
  • oloupané spařené mandle: skvěle nasají vůni třešňového kompotu a zvýrazní chuť třešní, protože jejich aroma je lehounce shodné

zavařování třešní1

Přečtěte si základní recept na zavařování třešní

Zavařování třešní v troubě

Nemáte zavařovací hrnec? Vůbec žádný problém, umíme si poradit. Někdo umí zavařovat v myčce nádobí, někdo to zkusí i v pekárně na chleba, ale my umíme zavařování třešní v troubě. Pokud máte horkovzdušnou, máte vyhráno. Je to lepší a prostornější než zavařovací hrnec. Podle klasického základního receptu si připravíme a naplníme skleničky.

První způsob zavařování třešní v troubě

  • Troubu předehřejeme na 250 °C.
  • Připravíme si vyšší plech, který vyložíme starší utěrkou, na kterou nalijeme vodu tak, aby byla plně ponořená a nad ní ještě tak 3 – 4 cm vody.
  • Na tento plech naskládáme sklenice s třešňovým kompotem.
  • Snížíme teplotu na 150 °C a „zavařujeme“ zhruba 20 - 25 minut podle velikosti sklenic. Ideální je zapnout přitom funkci horkovzduch, aby horký vzduch díky ventilátoru cirkulovat rovnoměrněji. V případě potřeby doléváme vypařenou vodu.
  • Po uplynutí doby vypneme a necháme ještě 30 minut dojít. Pak vyjmeme a překlopíme na víčko, po zchladnutí jsou kompoty hotové.

Zavařování třešní vás nebaví? Recept zastudena!

Budete se olizovat, navíc se tu hodí i kyselejší třešničky nebo višní, skvělé jsou i plané třešně s lehce trpkým aroma. My jim na trpkosti a síle totiž ještě přidáme. Připravte si i menší skleničky.

Třešně v bourbonu nebo brandy

  • 500 g třešní nebo višní
  • 175 g moučkového cukru
  • 350 ml bourbonu nebo brandy

Třešně omyjeme, odstopkujeme a necháme oschnout. A potom jimi pečlivě vyložíme skleničky, zatímco je prosypeme moučkovým cukrem. Toho by měla být zhruba 1/3 volného prostoru, 2/3 pak náleží alkoholu. Tento ideální poměr cukru a alkoholu 1:3 zajistí, že se cukr i za studena dobře rozpustí a nálev nebude hrudkovitý.

Při práci skleničkou sem tam ťukneme o stůl, aby z prostoru vyšly zbytečné bublinky, které by mohly obsahovat mikroorganismy a vést ke zkažení. Skleničky uložíme na chladné místo a vždy po několika dnech jimi otočíme, zatřeseme, aby se urychlilo rozpouštění cukru.

Za čtyři týdny hotovo. A připraveno možná i na Vánoce! A co vy... vyzkoušíte zavařování třešní?

Diskuse k článku

  • Jenda

    04:00 11. 6. 2019 +1
    Tahle děláme višně a je to dobrý :-)

Lunární kalendář

ÚTERÝ 18. 05. 2021
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
STŘEDA 19. 05. 2021
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 20. 05. 2021
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 21. 05. 2021
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 22. 05. 2021
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 23. 05. 2021
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 24. 05. 2021
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni

Láska a vztahy

Manipulativní chování je problematické nejen ve vztahu

Manipulátor je schopný se do vaší blízkosti velmi snadno dostat. Bude vám nejspíš s oblibou lichotit, podbízet se vám a následně vás o něco žádat. Vy…

Těhotenství, děti

Nejlepší rostlinné máslo? Připravte si jej z oříšků a semínek

Rostlinné máslo – přísady: 3 hrnky slunečnice ½ lžičky mořské soli 2 lžičky medu sirup z agáve Rostlinné máslo – příprava: Slunečnicová…

Životní styl

Je řidičák na auto v pokročilém věku pasé? Důležité je nebát se a věřit si

Primárně si vyberte vhodnou autoškolu, která má již na internetu několik kladných recenzí od absolventů. Firmu, jež nabízí řidičák na auto, můžete…

Ezoterika

Čínský horoskop na rok 2021 – Rok kovového Buvola

Roky Buvola v čínském horoskopu jsou 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009 a právě také 2021. Čínský horoskop na rok 2021 startuje…

Zajímavá videa

Konzumní děti aneb Komercionalizace dětství

Film vrhá světlo na multimiliardové tržní odvětví, které se rozhodlo bombardovat reklamou děti již od toho nejranějšího věku. Podstrkuje jim i jejich…

Academy

Neplodnost u žen

Příčiny vzniku neplodnosti u žen nejsou vždy jednoznačné a není vždy lehké je diagnostikovat. V mnoha případech je neplodnost neobjasněna. K…

Řemesla

Vyrobte si vlastní mýdlo. Domácí výroba mýdla krok za krokem

Výroba mýdla z mýdlových hmot nabírá na oblibě, protože jejich použití je velmi jednoduché a zvládnou ho za pomoci rodičů i děti. Domácí výroba mýdla…

První pomoc

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…