Červená čočka
14. 08. 2017
Léčivé účinky červené čočky
- Červená čočka obsahuje vysoké množství vlákniny a bílkoviny, které jsou stavební jednotkou orgánů a svalstva.
- Červená čočka obsahuje vitamín B neboli pyridoxin, který zlepšuje mozkovou funkci, má vliv na kvalitu kůže, zlepšuje depresivní nálady nebo zmírňuje ranní těhotenskou nevolnost.
- Také v ní nalezneme velké množství manganu, který zásadně ovlivňuje růst, hojení ran a mozkovou funkci.
- Vysoký obsah železa v červené čočce zlepšuje krvetvorbu.
- Zinek v čočce podporuje imunitu a hlídá hladinu inzulinu v krvi.
- Působí jako prevence proti zácpě a střevním potížím, jelikož vláknina povzbuzuje činnost střev.
- Také snižuje hladinu cholesterolu.
Zajímavosti o červené čočce
Červená čočka pochází z Asie, konkrétně z Turecka a jedli ji už lidé v neolitu. Červená čočka se doporučuje především při diabetu a redukční dietě, jelikož vás na dlouho dobu zasytí. 1 šálek čočky obsahuje až 16 g vlákniny. Vláknina má rozpustnou formu a všechny sacharidy v žaludku jsou do krve uvolňovány postupně, tudíž nemáte tak často potřebu jíst.
I když patří mezi luštěniny, její velkou výhodou je, že nenadýmá a je lehce stravitelná. Proto se také doporučuje těhotným ženám, které potřebují zvýšit spotřebu bílkoviny a železa. Od 9. měsíce věku dítěte ji můžete připravovat i jemu.
Diskuse k článku
RE : Červená čočka