Využití chřestu v kuchyni

24. 04. 2018

Chřest se ve světě těší velké oblibě, a proto ho najdete jako přísadu v mnoha pokrmech různých kuchyní světa. Pokud se vám zdá, že chřest má hořkou pachuť, pravděpodobně nebyl čerstvý. Kvůli rozdílné struktuře výhonků se doporučuje vařit chřest svázaný hlavičkami nahoru, tak zajistíte rovnoměrné uvaření celého stonku.

Bílý chřest má jemnější chuť, a naopak zelený vyniká svou zemitostí

Jelikož se bílý chřest pěstuje s přihrnutím velkého množství hlíny, jeho slupka je tvrdší než u zeleného a musí se oloupat. U obou druhů však před vařením odřízněte poslední 2 až 3 centimetry, aby se do jídla nedostaly dřevnaté části stonku. Přesnou míru získáte pomocí snadného nalomení. 

Kromě vaření použijte grilování, zapékání nebo blanšírování

Chuť chřestu dobře vynikne, pokud k němu přidáte trochu tuku. Při grilování se vyplatí zabalit jej do alobalu se špetkou soli a máslem. Při zapékání se snadno promíchají chutě všech smíchaných surovin. Zvláštní způsob přípravy představuje blanšírování, které spočívá v rychlém ponoření do vroucí vody a následném zchlazení. Takto upravený chřest osolte a pokapejte olivovým olejem. Nejčastěji se s chřestem setkáváme jako s přílohou, ale jeho potenciál je mnohem větší. Jakýkoliv salát se ozvláštní chřestovými výhonky, osmažený chřest přidejte třeba na pizzu nebo do těstovin. Mezi oblíbené recepty patří chřestová polévka nebo chřest zapečený se sýrem.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Šalvěj

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…