Skladování hub
Skladování hub
Houby můžeme skladovat mnoha způsoby, každý se hodí na jiný druh následné úpravy. Důležité však je, jakmile houby přineseme z lesa, ihned je po očištění zpracovat. Podléhají totiž velmi rychlé zkáze, a to už během několika hodin po jejich sklizni. Nikdy houby před zpracováním neoplachujeme! Kromě způsobů skladování sušením, nakládáním a mražením, o kterých se více dovíte níže, lze houby uchovávat např. v soli, tuku, kvašením nbo v podobě houbové pasty.
Sušení hub
Houby nakrájíme na plátky asi 2 - 3 mm silné a buď je usušíme v sušičce na ovoce nebo je rozprostřeme na husté mřížce v rámu. Noviny nebo papír nejsou na sušení hub příliš vhodné, neboť houby se na ně lepí. Správně usušené houby se lámou. Pokud se stále jen ohýbají, můžeme je na nejnižší teplotu a při otevřených dvířkách dosušit v troubě. Dokonale usušené houby skladujeme v uzavřených sklenicích, kde vydrží až do další sezóny.
Sušené houby používáme do polévek, omáček, rizota či různých směsí. Stačí je před přípravou namočit na 20 minut do studené vody. Pokud sušené houby nameleme, získáme voňavé houbové koření do polévek a omáček.
Nakládání hub
Houby nakládané v octě jsou oblíbenou pochoutkou či dochucovadlem např. do bramborového salátu. Nálevů na nakládání hub existuje spousta druhů, inspirovat se můžete naším tipem:
- 1 kg směsi hub (hřiby, lišky, klouzky, ryzce,...)
- 750 ml vody
- 600 ml octa (8%)
- 1 lžička hořčičného semínka
- 3 bobkové listy
- 6 ks nového koření
- 6 ks celého pepře
- 30 g soli
Houby pokrájené na kousky povaříme ve vodě, do které jsme dali trochu soli a 2 lžíce octa. Houby necháme okapat, vychladnout a naskládáme je do důkladně vymytých zavařovacích sklenic tak, aby od horního okraje bylo alespoň 2 cm místa. Svaříme vodu s octem a veškerým kořením, nálev necháme vychladnout a zalijeme jím houby tak, aby byly ponořené a nad hladinou zbyl ještě cca 1 cm místa. Zavíčkujeme a sterilujeme při 100 °C 20 minut. Nakládané houby skladujeme v temnu a chladu.
Mražení hub
Očištěné houby podusíme na troše másla, na kterém můžeme předtím zpěnit nadrobno nakrájenou cibulku. Vychladlé rozdělíme na porce, které zabalíme do mikrotenového sáčku a zmrazíme. Rozmrazené houby se hodí např. do omáček nebo do směsí, kde nevadí jejich "rozpatlanější" konzistence.
Diskuse k článku
RE : Skladování hub