Využití hovězího masa v kuchyni
31. 10. 2017
xistuje mnoho druhů hovězího masa podle toho, z které části zvířete kus pochází. Různé části vyžadují různé přístupy ke zpracování.
- Kýta a svíčková reprezentují nejkvalitnější libové maso, které se používá hlavně na pečení, pro tatarský biftek nebo k přípravě rolád.
- Nízký i vysoký roštěnec a plec chutnají výborně jako steaky.
- Kulatá plec se díky prorostlosti jemným vazivem hodí pro přípravu ragú, dušených pokrmů nebo na guláš. Maso zůstane šťavnaté i bez nutnosti špikování.
- Z krku či hrudí se vaří silné polévky.
- Kližka, tedy svalovina na spodní části končetin, vyžaduje delší tepelnou úpravu a hodí se např. na guláš.
Mezi nejčastější pokrmy z hovězího masa v Česku patří svíčková na smetaně, hamburgery, hovězí guláš nebo dušené hovězí na červeném víně. Zanevřít nemusíte ani na vnitřnosti, protože játra i ledvinky obsahují velmi malé množství tuku.
Diskuse k článku
RE : Využití hovězího masa v kuchyni