Skladování kuřecího masa
Snažte se zakoupit maso co nejčerstvější, abyste předešli jeho zkažení a případným zdravotním komplikacím. V regálech v supermarketu se obvykle nejčerstvější maso ukládá nejvíce vzadu. Kuřecí maso je jako všechny druhy masa velmi citlivé na změnu teploty i světelných podmínek. Nákup nenecháváte dlouhé hodiny na nevhodném místě, například v kufru auta, a to ani v chladných měsících. Ihned po příchodu domů jej uložte do spodního šuplíku ledničky, předejdete tak případné kontaminaci ostatních uložených potravin. Z čerstvého masa může odkapávat šťáva, která by mohla znehodnotit zvláště čerstvou zeleninu a ovoce. Při ideální teplotě mezi 3 a 4 °C vydrží kuřecí maso v lednici přibližně 1 až 2 dny.
Přebytečné kuřecí maso důkladně zabalte, označte a zmrazte
I v mrazáku, ve kterém se teplota pohybuje okolo -18 °C, se mohou mísit jednotlivé chutě. Kuřecí maso by tedy mělo být neprodyšně uzavřené. Přístroj na vakuové balení představuje nejlepší variantu, ale několik vrstev potravinářské fólie také zajistí potřebnou izolaci masa. Čerstvé maso omyjte a osušte, než jej uskladníte do mrazáku. Každý kus by měl být označený datem, druhem a částí masa, protože po několika týdnech jen z těží rozeznáte plátek vepřového od kuřecího. Naporcované kuřecí kousky vydrží v mrazáku přibližně 4 až 6 měsíců, celé kuře v něm můžete ponechat i déle. Následné rozmrazování by mělo probíhat pomalu, aby se voda dokázala zpět vrátit do zmrzlých buněk a nedošlo ke zhoršení kvality masa. Zároveň celý proces nemá trvat příliš dlouho, protože se na maso začnou množit nežádoucí bakterie. Rozmrazování kuřecího masa v mikrovlnné troubě se nedoporučuje.
Diskuse k článku
RE : Skladování kuřecího masa