Pěstování a skladování rebarbory

Pěstování rebarbory

Rebarboře se celým názvem říká reveň rebarbora anebo reveň vlnitá. Je to houževnatá rostlina, která nám může dorůst až do výšky dvou metrů. Listy rebarbory mohou připomínat lopuch.

  1. Pro pěstování rebarbory vybereme stanoviště, které je slunné anebo v polostínu.
  2. Rebarbora potřebuje zeminu bohatou na humus. PH by mělo být neutrální anebo trochu zásadité. Ideální je lehká půda. Hlavní je, aby byla bohatá na živiny.
  3. Můžeme ji zasadit na stanoviště, které jinak nevyužijeme. Například pod ovocné stromy.
  4. Půdu před vysazením důkladně poryjeme, alespoň do hloubky dvou rýčů.
  5. Vykopeme jamku a na její dno dáme chlévský hnůj.
  6. Rebarboru zasadíme, přikryjeme hlínou a dobře udusáme. Ihned ji také zalijeme.
  7. Rebarbora potřebuje dostatek vláhy. Poskytujeme jí proto pravidelnou zálivku.
  8. Květenství, která se na rebarboře objeví, odstraníme. Rostlina se pak nebude zbytečně vysilovat. Rebarbora kvete od května do června.
  9. Rebarboru můžeme sklízet už rok po výsadbě. Nejlepší je řapíky odebírat od dubna do konce června.
  10. Nezapomínejme na hnojení. Ideální je hnojit kompostem na začátku jara.
  11. Řapíky sklízíme tak, že je pouze odlomíme - netrháme je, ani neřežeme. Z rostliny si vezmeme maximálně třetinu listů. V opačném případě bychom mohli rebarboru vysílit.
  12. Na zimu ji přikryjeme vrstvou chvojek, listí anebo rašeliny. Ochráníme ji tak před mrazy.
  13. Rebarbora nám vydrží opravdu dlouho. Na jednom místě může zůstat až desítky let.
  14. Rebarboru můžeme i množit, nejlepší je dělení trsů. Takový způsob množení je jednodušší, než vysévání semínek. Ideální čas na vegetativní množení je podzim.

Skladování rebarbory

Řapíky rebarbory skladujeme v ledničce. Takto vydrží čerstvé tři až pět dní. Pokud chceme mít rebarboru po celý rok, nejlepší je řapíky zamrazit.

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Bylinky a ochucovadla

Šalvěj

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy…

Luštěniny

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Maso

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Mléčné výrobky

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Nápoje

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Obiloviny

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Ovoce

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Zelenina

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…