Tvaroh
- Tvaroh má vysoký obsah mléčných bílkovin, které přispívají k růstu svalové hmoty
- Je vhodný při redukční dietě (zasytí na několik hodin)
- Tvarohový zábal lze použít při angíně, vhodný je i na bolest kloubů, šlach a svalů
- Vytahuje z těla horkost, proto se využívá při horečkách
- Lze jej využít na popáleniny či štípnutí hmyzem
- Pro kojící matky je ideální na záněty prsou
- Lze jej využít na masku na obličej, jelikož má hydratační a regenerační schopnosti
Tvaroh zbytečně nezatěžuje tělo a je lehce stravitelný. Do jídelníčku by ho měli zařadit hlavně sportovci, děti a ženy po čtyřicítce, jelikož jsou ohroženy osteoporózou. Naopak by tvaroh neměli jíst lidé trpící alergií na mléčné bílkoviny nebo lidé trpící problémy s ledvinami.
Zajímavosti o tvarohu
Tvaroh vznikl čistě náhodou, a to tehdy, kdy kočující kmeny přepravovaly mléko ve vacích vyrobených z dobytčích žaludků. Mléko se jim tehdy „zkazilo“ a oni zjistili, že sraženina na mléce je velmi dobrá. Tvaroh se nehodí pouze do kuchyně, ale své uplatnění má i v kosmetice, kde je skvělým pomocníkem. Doma si z něj můžete vyrobit pleťovou masku. Tvaroh totiž dokáže hydratovat a regenerovat pokožku. Dříve si lidé mysleli, že pokud vylučuje tvaroh tekutinu, je zkažený. Jedná se však o syrovátku, která se zcela přirozeným procesem z tvarohu uvolňuje.
Diskuse k článku
RE : Tvaroh