Výroba a skladování tvarohu
Tvaroh je mléčný výrobek tužší konzistence bílé barvy, který se vyrábí srážením mléčné bílkoviny z kravského či kozího mléka. Srážení může probíhat dvěma způsoby, a to buď za pomoci kyseliny mléčné, z níž se vyrábí tvrdý tvaroh ke strouhání anebo za použití syřidel, kdy vzniká měkký tvaroh. U nás se běžně tvaroh prodává v obchodě v měkkém balení nebo v plastových vaničkách po cca 250 gramech. Na výběr máme z několika druhů tvarohu:
- Tvaroh měkký
- Tvaroh tvrdý na strouhání
- Tvaroh odtučněný - 0,1 % tuku
- Tvaroh polotučný - do 5 % tuku
- Tvaroh nízkotučný - do 1 % tuku
- Tvaroh tučný - nad 5 % tuku
Nízkotučný tvaroh se nejvíce hodí při redukčních dietách. Tvaroh nemusíme pouze kupovat v obchodech, ale podle jednoduchého návodu si jej můžeme také snadno připravit doma.
Jak na domácí tvaroh?
K výrobě domácího tvarohu budete potřebovat jen dostatek kvalitního mléka. Mléko necháte asi dva dny v pokojové teplotě. V hrnci zahřejete na teplotu asi 65 °C a občas promícháte. Čím více mléko zahříváte, tím bude vzniklý tvaroh sušší. Mléko začne postupně hrudkovatět a jakmile se hrudky oddělí od vody, máte skoro hotovo. Tvaroh dáte do čistého plátna a necháme důkladně okapat. Pokud použijeme 2 litry mléka, získáme při domácí výrobě asi 180 g tvarohu.
Skladování tvarohu
Tvaroh se poměrně rychle kazí, takže ho skladujeme neotevřený v lednici. Domácí tvaroh je nejlepší skladovat v keramické nebo skleněné nádobě s víčkem.
Diskuse k článku
RE : Výroba a skladování tvarohu