Briošky
Ingredience
- hladká mouka: 375 g
- cukr krystal: 2 PL
- vajíčka: 5 ks
- droždí: 20 g
- voda: 2 PL
- sůl: 1 KL
- máslo
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Droždí necháme rozpustit v misce s vodou a krystalovým cukrem. Přidáme 15 g rozpuštěného másla, rozšlehaná vejce, hladkou mouku a vypracujeme těsto. Těsto ze všech stran potřeme olejem a necháme hodinu kynout. Poté hnětačem do těsta vmícháme 175 g změklého másla a necháme do druhého dne v lednici odpočinout. Formičky na briošky vymažeme máslem. Těsto rozdělíme na dílky a z každého ještě ¼ odštípneme. Z větších dílů utvoříme kuličky a dáme do formiček. Do kuličky uděláme důlek a do něj vložíme kuličku ze zbytku těsta. Necháme 30 minut kynout.
Briošky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 220 °C dozlatova. Poté briošky vyklopíme, necháme vychladnout a máme výbornou francouzskou snídani.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.