Vejce
Vejce a jejich léčivé účinky
Vejce snižují hladinu "špatného" cholesterolu v krvi a zabraňují mu ukládání v cévách. Obsahují karotenoid lutein a zeaxantin - tyto látky zabraňují hlavně degenerativnímu onemocnění jako je makulární degenerace. Obecně lze říci, že vejce pomáhají proti zánětům, jsou důležitým komponentem pro práci mozku, pomáhají při tvorbě kostí a posilují imunitu.
Kdy vejce škodí?
Hodně diskutovaným tématem jsou syrová vejce a obava ze salmonelózy. Pokud kupujete vajíčka ze supermarketů, jde o velké dodavatele, kteří musí dodržovat přísné předpisy. Jedním z nich je, že slepice musí být očkované proti Salmolella enteritidis. I v průběhu snášení se kontroluje slepičí trus, jestli neobsahuje salmonelu. Používáte-li vejce z jiných zdrojů, vždy se informujte o hygienických podmínkách chovu a ochraně proti salmonelóze.
Vyvarujte se konzumace výrobků, které mohou obsahovat vejce na místech, kde nejsou zajištěny optimální podmínky skladování, a to zejména v létě. Jedná se např. o pochoutkové saláty nebo zmrzlinu (většinou se ale stánková zmrzlina vyrábí ze sušených směsí, kde toho riziko nehrozí).
Diskuse k článku
RE : Vejce