Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Citronový koláč Dezerty
07. 09. 2017

Citronový koláč

Ingredience
- +
  • polohrubá mouka: 200 g
  • moučkový cukr: 50 g
  • máslo: 120 g 
  • žloutek: 1 ks 
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
  • Na krém: 
  • mléko: 500 ml
  • vanilkový pudink: 1 ks 
  • cukr: 4 PL 
  • máslo: 70 g 
  • žloutky: 2 ks 
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • Na sníh: 
  • bílky: 3 ks 
  • moučkový cukr: 6 PL 

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Nedietní mňamka

Citronový koláč – recept

Mouku prosejeme, smícháme s cukrem a změklým máslem. Přidáme žloutek a na válu vypracujeme hladké těsto. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto vyválíme a přendáme do formy, domačkáme do okrajů a zbytek odkrojíme. Vidličkou propícháme, položíme na něj pečící papír a nasypeme fazole, aby těsto nevyběhlo a zůstalo rovné. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dorůžova (asi 15 minut). 

Mléko přivedeme k varu, trochu mléka si necháme stranou a rozmícháme v něm pudink. Puding vlijeme do vroucího mléka, přidáme cukr a citronovou šťávu i kůru. Uvaříme, do hotového pudinku přimícháme máslo a žloutky, chvíli povaříme. Necháme chladnout a mezitím si z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh.

Na předpečené těsto rozetřeme pudink a nahoru navršíme sníh. Teplotu stáhneme na 120 °C a citronový koláč do ní vložíme. Pečeme asi 20 minut, troubu vypneme, otevřeme a koláč necháme vevnitř pomalu vychladnout.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

citronove-testoviny-s-medvedim-cesnekem.jpg Dezerty

Citronové těstoviny s medvědím česnekem

Ve vroucí osolené vodě uvaříme těstoviny al dente. Citron oloupeme, očistíme a čistou dužinu nadrobno nakrájíme. V pánvi rozehřejeme polovinu másla. Přidáme kousky citronu, zalejeme vývarem a necháme…

citronovy-sorbet.jpg Dezerty

Citrónový sorbet

Citrony (ideálně v bio kvalitě) důkladně umyjeme, ostrouháme kůru a vymačkáme z nich šťávu. Na mírném ohni rozpustíme cukr ve vodě. Vodu odstavíme a přimícháme do ní šťávu a kůru. Směs necháme půl hodiny…

limoncello.jpg Dezerty

Limoncello

Z citronů odkrájíme kůru (pouze žlutou část) a vložíme ji do vyšší nádoby. Zasypeme cukrem, zalijeme alkoholem a vodou, nádobu zakryjeme kouskem alobalu a necháme 14 dní na temném a chladném místě. Jednou…

fotolia_169759412_xs.jpg Dezerty

Citronová babeta

Oddělíme žloutky od bílků, žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme ke žloutkům. Přimícháme také olej, šťávu a kůru z…

Doporučené recepty

Saganaki

Předkrmy a chuťovky: Saganaki

Sýr Feta několikrát z obou stran namočíme do ouza a necháme marinovat asi 10 minut. Strouhanku smícháme s…

Syrniki

Dezerty: Syrniki

Smícháme tvaroh, oba cukry, špetku soli, vejce a citrónovou kůru. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme ke…