Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Dort Pavlova Dezerty
07. 11. 2017

Dort Pavlova

Ingredience
- +
  • moučkový cukr: 150 g
  • vaječné bílky: 3 ks
  • máslo 
  • škrob: 1 PL
  • jablečný ocet: 1 PL
  • špetka soli 
  • Na ozdobu: 
  • ovoce (lesní ovoce, jahody, kiwi, ananas,...) 
  • smetana ke šlehání: 150 ml

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Nedietní mňamka

Dort Pavlova - recept

Do bílků, které mají pokojovou teplotu, přidáme špetku soli a vyšleháme z nich tuhý sníh. Nejdříve šleháme pomalu na nízké otáčky a přidáváme cukr, postupně zvyšujeme rychlost. Nakonec do bílků zašleháme škrob smíchaný s octem. Správně ušlehaný sníh by měl tvořit po vytažení metliček špičky.

Na pečicí papír uděláme kruh zhruba velikosti dortové formy a potřeme jej máslem. Na tento kruh naneseme ušlehaný sníh. Základ na dort Pavlova by měl vypadat jako kulatý kopec tuhého sněhu. Nemusí být úplně pravidelný ani uhlazený.

Troubu si předehřejeme na 120 °C, poté teplotu snížíme na 100 °C, vložíme plech a pečeme (sušíme) přibližně 2 hodiny. Troubu během pečení neotvíráme. Po upečení troubu vypneme, lehce pootevřeme a sníh necháme pozvolna vychladnout v troubě. 

Dort Pavlova zdobíme ušlehanou šlehačkou a ovocem. Po nazdobení je dobré dort nechat pár hodin v chladu uležet, aby se šlehačka a sněhová pusinka spojily v lahodný celek. Pozor ale na to, aby dort příliš nenavlhnul a neztratil svou pověstnou křehkost.

Tip: Upéct můžeme také tři sněhové placky, které na sebe naskládáme a spojíme šlehačkou. Dort Pavlova je poměrně sladký, ale rozhodně neubírejte cukr, jinak Pavlova nedosáhne dokonalosti.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

mini-pavlova.jpg Dezerty

Mini Pavlova

Z bílků ušleháme tvrdý sníh a poté postupně zašleháváme cukr a nakonec škrob. Směsí naplníme cukrářský sáček a na plechu vyloženém pečícím papírem tvoříme kolečka. Korpusy vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C a…

lehky-mrkvovy-dort.jpg Dezerty

Lehký mrkvový dort

Mrkev a jablko očistíme a najemno nastrouháme. Smícháme s vejci, olejem, bílým jogurtem, medem a promícháme. Mouku prosejeme, smícháme s práškem do pečiva a mletými vlašskými ořechy. Postupně zapracováváme do…

tvarohovy-krem-do-dortu.jpg Dezerty

Tvarohový krém do dortu

Máslo nastouháme, aby bylo rychleji měkké, a asi po 10 minutách ho vyšleháme s oběma cukry do pěny. Množství cukru přizpůsobíme svojí chuti. Za stálého šlehání pomalu přilijeme kondenzované mléko a koňak.…

zloutkovy-krem-na-dort.jpg Dezerty

Žloutkový krém na dort

Polovinu mléka a všechen cukr pozvolna přivedeme k varu. Druhou polovinu mléka smícháme se žloutky a moukou a metličkou důkladně rozmícháme. Tuto směs přilijeme k oslazenému mléku a pozvolna necháme provařit…

jednoduchy-maslovy-krem-s-pudinkem.jpg Dezerty

Jednoduchý máslový krém s pudinkem

Máslo necháme změknout v pokojové teplotě. Ve třetině mléka rozmícháme pudinkový prášek a cukr, zbytek mléka přivedeme k varu. Mléko odstavíme z tepla, zamícháme do něj rozpuštěný pudink, vrátíme na sporák a…

Doporučené recepty

Vepřový guláš z plecka

Hlavní jídla: Vepřový guláš z plecka

Maso nakrájíme na kostky. Cibuli a česnek očistíme a nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme polovinu másla,…

Těstoviny se zelím a houbami

Hlavní jídla: Těstoviny se zelím a houbami

V hlubší pánvi rozehřejeme olej, necháme na něm rozpustit kousek másla a na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou…

Knedlíky s vajíčkem

Ostatní: Knedlíky s vajíčkem

Knedlík a anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, šalotku a petrželku nadrobno. Na troše oleje necháme zpěnit…

Domácí rybí prsty

Hlavní jídla: Domácí rybí prsty

Omyté ryby nakrájíme na špalíčky, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme uležet 20 minut v ledničce.…