Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Vánoční rybí polévka Polévky
07. 12. 2019

Vánoční rybí polévka

Ingredience
- +
  • kapří hlava a odřezky: 250 g
  • mrkev: 1 ks
  • petržel: 1 ks
  • stonek řapíkatého celeru: 1 ks
  • malá cibule: 1 ks
  • máslo: 50 g
  • hladká mouka: 1 PL
  • rohlík: 1 ks
  • citron
  • pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • muškátový květ
  • sůl

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zlatá střední cesta

Vánoční rybí polévka - recept

Kapří odřezky opláchneme a vložíme do většího hrnce. Hlavu očistíme, odstraníme žábra a oči. Zeleninu si očistíme. Polovinu mrkve a petržele nakrájíme a přihodíme do hrnce s kaprem. Přidáme pepř, nové koření, bobkový list a zalejeme vodou těsně asi centimetr nad suroviny. Přivedeme k varu a poté asi 45 minut necháme probublávat.

Rybí vývar scedíme, obereme maso z kapří hlavy, kostí a natrháme jej. V hrnci si rozehřejeme máslo, na kterém osmahneme cibuli, pridáme nadrobno pokrájenou zbylou mrkev, petržel, celer. Všechny asi 4 minuty restujeme. Pak zasypeme moukou a další 3 minuty restujeme. Zeleninovou jíšku zalejeme připraveným vývarem a prošleháme metličkou dohladka. Do rybí polévky přidáme nakrájené mlíčí nebo jikry, osolíme a asi 10 minut povaříme.

Mezitím si nakrájíme rohlík na kostičky a orestujeme je na másle dozlatova. Do hotové polévky nakonec hodíme rybí maso a dochutíme muškátovým květem a pár kapkami citronové šťávy. 

Vánoční rybí polévku podáváme s krutony, případně posypeme nasekanou petrželkou nebo pažitkou. 

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

smazeny-kapr-v-troube.jpg Polévky

Smažený kapr v troubě

Filety z kapra si minimálně jeden den před obalováním osolíme a silně potřeme prolisovaným česnekem. Zbavíme tak kapra typického rybího aroma. Před smažením částečně odstraníme česnekovou vrstvu. Obalíme v…

rybi-karbanatky-z-kapra.jpg Polévky

Rybí karbanátky z kapra

Kapří maso nakrájíme na drobné kousky nebo umeleme, smícháme s nadrobno nakrájenou cibulkou, prolisovaným česnekem, rozšlehaným vejcem, solí a pepřem. Strouhanku přidáváme po lžících a jen tolik, aby šly rybí…

smazeny-kapr.jpg Polévky

Smažený kapr

Osušené kapří filety osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce, vajíčkách rozšlehaných s trochou mléka a strouhance. Podle potřeby můžeme ještě zopakovat obalení ve vajíčku a strouhance. Kapra smažíme ve větší…

rybi-polevka-z-kapra.jpg Polévky

Rybí polévka z kapra

Kapra bez vnitřností nakrájíme na větší kusy, propláchneme, vložíme do hrnce s kusy zeleniny a zalijeme vodou tak, aby bylo vše ponořené. Přidáme koření a cibuli rozkrojenou napůl. Osolíme a necháme hodinu…

fotolia_117355920_xs.jpg Polévky

Rybí škvarky z kapra

Kapří maso nakrájíme na pásky nebo kostky, smícháme s prolisovaným česnekem, osolíme, opepříme a necháme asi 30 minut uležet v lednici. V míse smícháme hladkou mouku, sladkou i pálivou papriku, trochu soli a…

Doporučené recepty

Zeleninová polévka s houbami

Polévky: Zeleninová polévka s houbami

Mrkev, celer, brambory, petržel očistíme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nadrobno…

Cassoulet

Hlavní jídla: Cassoulet

Fazole namočíme přes noc do vody, druhý den je uvaříme ve vývaru asi 40 minut doměkka. Během vaření přidáme k…

Krémové chřestové rizoto

Hlavní jídla: Krémové chřestové rizoto

Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Chřest očistíme a pokrájíme na malé kousky. V hluboké pánvi rozehřejeme…