Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Rajčatový protlak Ostatní
20. 09. 2017

Rajčatový protlak

Ingredience
- +
  • rajčata (podle potřeby)
  • voda

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Super zdravé, doporučujeme

Rajčatový protlak – recept

Jestliže máme doma nadúrodu rajčat, vyplatí se nám je použít na výrobu domácího rajčatového protlaku. Rajčata nejdříve prohlédneme, špatná a nahnilá vyhodíme. Takové suroviny nepatří ani do rajčatového protlaku. Důkladně všechna rajčata omyjeme a nakrájíme je na menší kousky a přendáme do kastrolu. Podlijeme je asi jedním decilitrem vody, aby se nám nepřipalovala.

Rajčata postupně začnou pouštět vlastní šťávu, přikryjeme je pokličkou a dusíme je, dokud nejsou úplně rozvařená. Během dušení obsah občas zamícháme, aby se nám nepřichytávaly ke dnu. Pak kastrol odstavíme a necháme rajčata vychládnout. Vzniklou směs propasírujeme přes husté sítko, čímž efektivně oddělíme jádra, slupky a části rajčat, které v protlaku nechceme.

Takto připravená rajčata přendáme znovu do hrnce a přivedeme je k varu. Vaříme na mírném plamenu, aby se odpařila přebytečná tekutina. Jakmile rajčatový protlak dosáhne požadované hustoty, pomocí trychtýře jej můžeme přelít do připravených zavařovacích sklenic. Rajčatový protlak je třeba nakonec sterilizovat, aby se nám nekazil. Je také dobré zvolit k uskladnění různé velikosti sklenic, abychom při otevření vždy spotřebovali protlak všechen.

Rajčatový protlak využijeme při vaření omáček, polévek nebo k potření různých druhů slaných koláčů.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 15 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Doporučené recepty

Fish and chips

Hlavní jídla: Fish and chips

Brambory nakrájíme na hranolky a necháme asi 10 minut namočené ve studené vodě. Scedíme, hranolky osušíme utěrkou.…

Špenátové palačinky

Hlavní jídla: Špenátové palačinky

Nejdříve si připravíme hlavní ingredienci, kterou je špenát. Spaříme ho a vyždímáme z něj přebytečnou vodu, která…

Chřestový krém

Polévky: Chřestový krém

Chřest omyjeme, odkrojíme dřevnaté konce a překrojíme cca na čtvrtiny. Můžeme si odložit pár hlaviček chřestu na…