Fondán - potahovací hmota, která udělá velkou parádu

Fondán - potahovací hmota, která udělá velkou parádu
28. 07. 2016

Fondán je potahovací hmota na dorty i jiné cukrovinky, jejíž název lze odvodit z francouzského slova fondre, což znamená rozpustit. Právě to se totiž stane, pokud fondán vložíte do úst. Obvykle se fondánem označuje jak cukrová hmota, známá například z větrníků, t ak i hmota na potahování dortů, která na první pohled může působit jako marcipán. Rozdíl mezi fondánem a marcipánem je však v mandlích, které se při výrobě fondánu nepoužívají.

Jak se potahovací hmota na dort připravuje?

Cukrářská hmota fondán, která je známá také pod anglickým názvem white icing, se dá koupit hotová, ale můžete si ji pochopitelně připravit i doma. Jde vlastně o hustý cukrový rozvar, který našleháváním a třením změní konzistenci a barvu. Pro přípravu domácího fondánu se stejné množství cukru a vody svaří takzvaně na bublinu. Bublinu si ověříme tak, že do rozvaru vnoříme drátěné očko, které je třeba na rukojeti drátěné šlehací metličky. Na něm se vytvoří blanka, do které když fouknete, udělá se bublina. Svařený cukr se pak rychle zchladí ve vodní lázni, přičemž povrch je potřeba zkropit několika kapkami studené vody, aby se netvořil škraloup.

Zchladlou hmotu pak musíme dál poctivě míchat a třít vařečkou. Tím se do ní vmíchává vzduch a hmota začne postupně bělat a houstnout až k bodu, kdy se už třít nedá. Před prací s hotovou polevou je potřeba ji nahřát na 36 °C (nesmí ale překročit 38 °C), případně malinko zředit buď vodou, nebo cukrovým rozvarem. V této chvíli je také možné ji chuťově upravit, například citronovou šťávou nebo likérem.

Pokud do fondánu budete přidávat potravinářské barvivo, myslete na to, že je třeba barvu opravdu dobře rozmíchat a zapracovat, jinak se potahovací hmota začne jevit jako strakatá.

Potahovací hmota na dort různých barev

Fondán se vám nepovede obarvit sypkými barvami a tekuté barvy také nejsou vhodné, jelikož hmotu mohou naředit, a ta je potom hodně mazlavá a špatně se s ní pracuje. Nejvhodnější jsou gelové potravinářské barvy. Na trhu je nespočet barev a odstínů a také hodně značek. Lze sehnat i barvy čistě přírodní, které jsou vyrobeny například z červené řepy, špenátu a dalších přírodních surovin. Barvy stačí jen opravdu minimální množství, ale do potahovací hmoty je nutné ji velmi poctivě zapracovat.

Práce s fondánem chce cvik, ale zvládnete to

K vyválení fondánu je dobré si obalit váleček do potravinářské fólie, aby nedošlo k jeho obarvení. Při prvním válení mohou na fondánu vznikat malé varhánky, které se ale brzy vyválí do hladka. K vyválení používáme silikonovou pečicí podložku, se kterou můžeme lépe pracovat, až budeme fondán zvedat a pokládat na dort.

Podložku je dobré si posypat moučkovým cukrem, aby se fondán nelepil. Je dobré vyválet co nejtenší vrstvu (cca. 0,4 cm) a zároveň plochu tak velkou, aby bohatě překryla celý dort (10 - 15 cm nad obvod dortu). Cokoli se na fondán při práci přimotá a na hmotě ulpí, bohužel na ní už zůstane. Záhyby je třeba dobře rozválet, stejně tak "záplaty", používané na místa, která se eventuálně protrhnou.

Potahování dortu fondánem

Máme-li potahovací hmotu dobře rozválenou a připravenou, tak ji opatrně nadzvedneme z podložky a překryjeme jí celý dort (je dobré mít jej na volné a precizně čisté ploše), třeba i pomocí válečku. Prsty, či dlaněmi jej tvarujeme a vyhlazujeme, případně ořezáváme přebytečné okraje. Je nutné, aby fondán na dortu dobře seděl a byl utáhnutý, zejména na bocích dortu. Zbylé okraje zahneme pod dort.

Až je dort potažený fondánem, stane se z něj hned pevnější, kompaktnější a poněkud mobilnější záležitost. Drží pevně pohromadě, můžeme jej snadno nadzvednout a další dozdobování, ať už figurkami či vykrajovanými ornamenty, je snazší. Děláme-li několikapatrový dort, obtáhneme si fondánem každé patro zvlášť, pak je stavíme na sebe a nejlépe propíchneme středem špejlí, aby patra byla stabilní. Drobné ozdoby drží samy od sebe. Ty ostatní lze přidělat pomocí vody, která na fondánu působí jako lepidlo.

Recept na fondán

Suroviny

  • 1 kg moučkového cukru 
  • 1 polévková lžíce práškové želatiny
  • 1/2 dl horké vody
  • 2 lžíce vlažného rozpuštěného ztuženého tuku 
  • 1 dl jablečného nebo citronového sirupu 
  • voda

Postup

Moučkový cukr prosejeme na vál a v hromádce uděláme důlek.  Želatinu rozpustíme ve vodě tak, že ji za stálého míchání vsypáváme do horké vody v menší nádobce. Poté ihned vlijeme do cukrového důlku a velmi rychle, než želatina začne „nitkovat“, kulatou stranou lžíce vtíráme do cukru. Postupně zapracováváme takto asi 1/3 cukru tak dlouho, až vznikne krásně bílá pasta. Poté přidáme všechny ostatní ingredience a zpracujeme hladkou hmotu, která je poměrně tuhá, ale dobře drží při sobě a nedrolí se. 
Pokud se fondán drolí, je dobré přidat více želatiny.   

Možné závady na potahové hmotě

Pokud vám fondán do druhého dne z dortu steče, jde o nesprávný postup při přípravě fondánové hmoty, teplota byla příliš nízká.  Hygroskopické vlastnosti cukru způsobily zvlhnutí a stékání polevy. Bohužel je nutné hmotu z dortu, pokud to jde, odstranit a začít znovu s nově připravenou potahovací hmotou.

Dojde-li k tomu, že fondán praská a loupe se, tak došlo k technologické chybě při zahřívání potahovací hmoty na příliš vysokou tepotu. Ideální teplota je 36 stupňů, maximum je pak 38 stupňů. Hmota také byla nedostatečné naředěna a v důsledku toho je tvrdá, suchá, bez lesku a loupe se.

U fondánové hmoty je potřeba mít na paměti, že se jedná o specifickou surovinu a při jejím zpracování je nutné flexibilně reagovat podle způsobu použití. V žádném případě nepřidáváme vodu do hmoty na začátku, ale až po zahřátí a její množství musíme přizpůsobit okamžité konzistenci. Výrobky z fondánu uchováváme nejlépe na chladnějších místech.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Máj jako tradice i měsíc lásky

Tradice praví, že když se máj postaví, je potřeba, aby ho hlídali muži z vesnice přes noc. Cíl byl jasný, nikdo ze sousedství nesměl májku zcizit –…

Magie a kouzla na Štědrý den potěší celou rodinu

Vánoční zvyky u našich předků byly důležitou součástí jejich každodenního života. Snahou bylo především zajistit bohatou úrodu a plodný rok. Lidé v…

Vánoční zvyky mohou být i nebezpečné. Pozor hlavně na oči!

O Vánocích na nás číhá nebezpečí všude. Už i ten předvánoční stres dává našemu tělu pořádně zabrat. Když opomeneme zapíchnuté kosti v krku, zvracení,…

Purpura o Vánocích nesmí chybět. Víte, kde se vzala?

Purpura má původně pohanský původ. Byla spojována s magickými obřady pronárodů Keltů, Slovanů a Germánů. Je to směs bylin, dřevěných třísek, různých…

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...

Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…

Jak obarvit pedig?

barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu. velký starší hrnec sůl ocet klacík nebo starou vařečku na…

Pedig – materiál na pletení praktických i dekorativních výrobků

Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…

Umělecké kovářství – poznejte tradiční řemeslo a žasněte nad uměním mistrů kovářů

Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...

Zdobení v tradičním kovářství i uměleckém kovářství? Pomocí leptání kovů i chemické oxidace

Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...

Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…

Umělecké kovářství je stejně jako před staletími nenahraditelné řemeslo

Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…

Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Doba přípravy: Do hodiny  Kynutí: 30 minut Pečení: 30 minut Co budete potřebovat na 4 porce: 25 g droždí 80 g krupicového cukru 200 ml…

Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat: 450 g hladké mouky 150 g cukru moučka 100 g másla 4 lžíce medu 5 lžic mléka 2 ks vajec 1…

Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert

O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…

Vyrobte si vlastní mýdlo. Domácí výroba mýdla krok za krokem

Výroba mýdla z mýdlových hmot nabírá na oblibě, protože jejich použití je velmi jednoduché a zvládnou ho za pomoci rodičů i děti. Domácí výroba mýdla…

Tradiční hodinářství se vytrácí, tu a tam se však šikovný hodinář ještě najde

Hodinář nebo zámečník? Čím byl vlastně Petr Henlein, který jako první sestrojil v roce 1511 mechanické hodinky? Dalo by se říct, že tento muž položil…

Houslařství jako prastaré umělecké řemeslo

První housle spatřily světlo světa již ve století šestnáctém. Jejich tvůrcem byl známý houslař Andrea Amati. Tento zručný Ital pocházel z velmi…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…

Linoryt můžete vyzkoušet nejen na výtvarném kroužku, ale i doma

Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…

Řezbářské techniky a základní nářadí pro řezbářství

Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…

Dřevořezba – řemeslo, u kterého na druhu dřeva záleží

Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…

Optické sklo? Poznejte, jak vzniká brýlové sklo a oční čočky

Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…

Vitráže - výtvarně pojaté skleněné mozaiky známé především z kostelů

První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…

Jak se vyrábí sklo - složitý proces, který zahrnuje tavení, tvarování, chlazení a povrchovou úpravu skla

Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...

Leptání skla – umělecké řemeslo, které zvládnete i vy

Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Homemade dámská kabelka: Výroba kabelky snadno, rychle a za pár korun

I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…

Batikování v mikrovlnce

Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…

Drhání a drhané šperky jsou opět v módě. Vyrobte si náušnice nebo zásnubní prsten

Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...

Domácí mýdlo: Vyrobte si voňavé heřmánkové mýdlo

Právě v tento čas heřmánek venku kvete a tak by byla obrovská škoda jej nevyužít. Pro domácí mýdlo ideálně. A když nasbíráte heřmánku víc, můžete si…

Vypalování do dřeva aneb jak vytvořit fascinující obrazce

Historie techniky vypalování do dřeva je opravdu dlouhá. Sahá v podstatě až do středověku. V této době však měla o dost jednodušší podobu. Žádná…

Voliéra pro ptáky: Jak ji postavit?

Pokud jste se opravdu rozhodli, že voliéra pro ptáky je to pravé pro vaše papoušky, andulky, nebo holuby, neměli byste určitě zapomínat promyslet a…

Máte rádi pletení? Vytvořte si náramky přátelství!

Historicky se tyto náramky přátelství pojí ke středo- a jihoamerickým indiánům - možná souvisejí také s inckým kipu - ale některé podobné vázané…

Oblíbili jste si drahé kameny? Udělejte si z nich originální šperky

Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…

Vyrobte si vlastní šperky z korálků nebo náušnice

Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…

Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…